İlk 3D baskılı frengi tapası teslimatı yapıldı

MDN İstanbul

Berge Mafadi'de kullanılan 3d frengi tapası
Norveçli denizcilik firması Wilhelmsen, Singapurlu armatörlük firması Berge Bulk’ın kuru yük gemisi Berge Mafadi’ye dünyanın ilk ticari 3D baskılı frengi tapası teslimatını yaptı.

Gemilerde yağ ve diğer kirlilik oluşturan dökülmeleri önlemek için drenaj deliklerini tıkamada kullanılan frengi tapalarının standart ölçüleri bulunmuyor. Frengi tapasının bozulması durumunda yenisinin alınması gerekiyor ve ücretleri oldukça pahalı. 3D baskı sayesinde bu parçalar lokal olarak, hızlı ve ucuz bir şekilde temin edilebilecek. Ayrıca bir parça bozulduğunda frengi tapasını komple değiştirmek yerine bir parça değiştirilebilecek.

Pirinç frengi tapaları değerli olduklarından sıklıkla hırsızlık sorunu ile de karşılaşılıyor ve yüksek bir maliyet ortaya çıkıyor. Frengi tapaları, plastikten yapılan 3D parçalarla değiştirilerek hırsızlığın önüne geçilebilecek ve hızlı bir çözüm üretilebilecek.

3D frengi tapaları, geleneksel versiyonları kadar işlevsel ve parçaları kolayca değiştirilebilir olduğundan arıza durumunda yenisi ile değiştirilmesi gereken klasik tapalara göre daha avantajlı.

Wilhelmsen, Ivaldi ve DNV GL ortak projesi olan 3D parçaların test edilmesi amacı ile her bir parçaya benzersiz tanımlayıcı kodlar verildi. Bu kodlar sayesinde parçalar bir deneme sistemine kaydedildi. Parçaları dijital depolama çözümü aracılığıyla kullanılabilir hale getirmek, bunların dünya çapında daha hızlı ve daha kolay tedarik edilebileceği anlamına geliyor. Ayrıca, talep üzerine üretim teknolojileri sayesinde, sadece tam olarak gereken sayıda parça üretilebilecek, bu da maliyetleri ve çevresel ayak izini azaltacak.

Bunu Paylaşın