İhracatçı için önemli uygulama bugün yürürlüğe girdi

MDN İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bugün yayımlanan İhracat Genelgesinin Ek 1’inci Maddesi kapsamında TCMB’ye Yapılacak Döviz Satışına İlişkin Uygulama Talimatı’na göre, ihracat bedeli kabul belgesine veya döviz alım belgesine bağlanan ihracat bedelinin yüzde 25’i düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden TCMB’ye satılmak üzere belgeyi düzenleyen bankaya satılacak.

TCMB’ye yapılacak döviz satışına ilişkin uygulama talimatta, İhracat Genelgesi kapsamında TCMB’ye yapılacak döviz satış işlemlerinin uygulama ayrıntıları düzenlendi.

Buna göre, İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) veya Döviz Alım Belgesi’ne (DAB) bağlanan ihracat bedeli dövizin yüzde 25’i, söz konusu belgelerin düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden TCMB’ye satılmak üzere belgeleri oluşturan bankaya satılacak.

Banka nezdinde TCMB adına dolar, evro ve İngiliz sterlini hesaplar açılacak ve bankanın uygulama talimatı kapsamında satın aldığı dövizler saat 17.00’ya kadar TCMB’ye bildirilerek toplu bir şekilde söz konusu hesaplara aktarılacak. TCMB’nin hesabına aktarılan dövizlere ilişkin dekont, ekstre ve benzeri belgeler ile bilgiler ve döviz alışı yapılan tutarlara ait bilgiler bankalarca Merkez Bankası’na aynı gün elektronik ortamda bildirilecek.

Banka tarafından TCMB’nin hesabına aktarılan dövizler, Merkez Bankası’nca işlem kuru üzerinden satın alınacak. Döviz alış işlemleri karşılığı Türk Lirası tutarları, Merkez Bankası’nca bankanın EFT merkezine masrafsız olarak gönderilecek. Saat 17.30’a kadar sonuçlandırılamayan işlemler içinse Türk Lirası tutarlar bankanın TCMB nezdindeki zorunlu karşılık hesabına aktarılacak.

Uygulama talimatı kapsamında gerçekleştirilecek her türlü işlemin, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesine ilişkin ulusal ve uluslararası standartlara uygun gerçekleştirildiğine dair kontrol bankalarca yapılacak. Banka, bu talimat kapsamında gerçekleştirilen işlemlerde bu standartların ihlâl edildiğini tespit ederse durumu derhal TCMB’ye bildirecek.

Uygulama talimatı bugün yürürlüğe girdi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın