İhraç edilen teğmenlerin komutanı Albay Topsakal hakkında dikkat çeken karar

MDN MEDIA
  • |

30 Ağustos 2024’teki Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde Subay Andı’nı okumaları ve “Mustafa Kemal Atatürk’ün askerleriyiz” sloganı atmaları nedeniyle ihraç edilen teğmenlerin komutanlarından Piyade Komando Albay Mustafa Alper Topsakal hakkında verilen ihraç kararının iptal edildiği öğrenildi.

Kara Harp Okulu’nda düzenlenen törende kılıçların kaldırılmasıyla başlayan ve siyasi tartışmaların odağına yerleşen görüntüler, dönemin iktidar kanadından sert tepkiler almıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, töreni “askeri vesayeti diriltme girişimi” olarak nitelendirmiş, Erdoğan Eylül 2024’te yaptığı açıklamada, “Bu kılıçları kime çekiyorsunuz. Bunları temizleyeceğiz” sözleriyle sürecin devam edeceğini işaret etmişti.

Bu açıklamaların ardından Milli Savunma Bakanlığı, törene katılan genç subayları soruşturma sürecine tabi tutmuş, Ocak 2025’te teğmenler Ebru Eroğlu, Talip İzzet Akarsu, Batuhan Gazi Kılıç, Serhat Gündar ve Deniz Demirtaş Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu tarafından TSK’dan ihraç edilmişti. Aynı süreçte komutanlar — Alay Komutan Vekili Albay Mustafa Alper Topsakal, Tabur Komutanı Kurmay Yarbay Halit Türkoğlu ve Bölük Komutanı Binbaşı Murat Öztürk — MSB Yüksek Disiplin Kurulu tarafından ihraç edilmişti.

Mansur Yavaş göreve almıştı

İhraç kararının ardından Albay Topsakal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın desteğiyle ANFA Güvenlik Şirketi’nde genel müdür yardımcısı olarak göreve başlamıştı. Yavaş, o dönemde yaptığı açıklamada, “Bu başarılı insanları Türkiye’nin her yerinde değerlendirmek isteyen birçok insan olacak… Türk milleti bunlara sahip çıkacaktır” demişti.

Mahkeme: İhraç kararı iptal

Albay Topsakal hakkında verilen ihraç kararının iptal edildiği, avukatı Cengiz Demirtaş tarafından duyuruldu. Demirtaş, internet sitesinde yayımladığı açıklamada şunları aktardı:

“30 Ağustos 2024 tarihinde Kara Harp Okulu’nda icra edilen mezuniyet ve sancak devir teslim töreni sonrasında yaşananlar nedeniyle hakkında TSK’dan ayırma cezası verilen müvekkilim Piyade Komando Albay Mustafa Alper Topsakal için açılan iptal davasında idare mahkemesince ayırma cezası işleminin iptaline karar verilmiştir.”

Demirtaş, Topsakal’ın yaklaşık 32 yıllık askeri kariyerinde terörle mücadelede uzun yıllar görev yaptığını hatırlatarak, verilen iptal kararını “son derece kıymetli” olarak nitelendirdi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Piyade Komando Albay Mustafa Alper Topsakal’ın yeniden TSK saflarında fedakarca hizmetine devam edecek olması nedeniyle büyük bir mutluluk duymaktayız. Müvekkilimin, TSK’daki görevine geri döndüğünde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da vatanı, milleti ve devleti için fedakârlıkla ve sadakatle çalışmaya devam edeceğinin bilinmesini isteriz.”

Kararın ardından Topsakal’ın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne dönüş sürecinin başlaması bekleniyor.

Bunu Paylaşın