İHA’ların kontrolü Türksat uydularında olacak

MDN Editör

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin insansız hava araçları (İHA) başta olmak üzere, tüm İHA’ların Türksat uyduları üzerinden kontrol edilebileceğini açıkladı. Uraloğlu, “Özellikle yurt dışında görev yapan İHA’ların kontrolü Türksat uyduları ile daha güvenli hale geldi” dedi

Yaptığı yazılı açıklamada İHA’ların Türksat sayesinde güvenle uçacağına vurgu yapan Bakan Uraloğlu, “Türksat 5B başta olmak üzere, tüm Türksat uyduları ile dünyanın dört bir yanında İHA’ları kontrol altında tutabileceğiz. Bunlar genişletilmiş menzil ve kapsama alanı ile kesintisiz haberleşebilecek. Artık İHA’larımızın kontrolüne dışarıdan müdahale edilmesi mümkün olmayacak” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, geçtiğimiz yıllarda yalnızca askerî amaçlarla kullanılan insansız hava araçlarının gelişen teknoloji ile birlikte artık farklı alanlarda kullanılmaya başlandığını da belirtti.

“Yurt dışında görev yapan İHA’ların kontrolü Türksat uyduları ile daha güvende

Uydu haberleşme kabiliyetine ihtiyaç duyan tüm İHA’ların Türksat uydularını kullanabileceğini söyleyen Uraloğlu, “Uydu iletişimi, İHA operasyonlarında oyunun kurallarını değiştiren bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Özellikle yurt dışında görev yapan İHA’ların kontrolü Türksat uyduları ile daha güvenli hâle geldi. Uydu iletişimi, veri iletimi için güvenli ve şifreli kanallar sağlayarak, yetkisiz erişim veya müdahale riskini en aza indiriyor. Türksat uyduları ile İHA’larımız dünyanın her yerinde güvenle uçabilecek” dedi.

Beşinci nesil uydular ile kapasite artıyor

Bakan Uraloğlu Türksat’ın bölgedeki güçlü altyapı sahiplerinden biri haline geldiğini vurgulayarak, yeni 5B uydusu ile kapasitenin 17 kat arttığına dikkat çekti. Bakan, “Gelişen teknoloji ile Türksat uydularının kullanım alanları da önemli oranda arttı. Türksat uyduları İHA operasyonları için genişletilmiş menzil ve kapsama alanı sağlıyor. Daha önce kullanılan LOS (Line of Sight) denen veya sınırlı karasal ağlara dayanan geleneksel iletişim yöntemlerinden farklı olarak, uydu iletişimi; uzak ve erişilemeyen alanlarda bile kesintisiz haberleşme imkânı veriyor. Türksat uydularının geniş kapsama alanları sayesinde zorlu arazilerde ve sınır ötesinde İHA görevleri kolaylaşıyor” açıklamalarında bulundu.

TRT

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın