IEA’dan yeşil yakıt yorumu

MDN İstanbul

Fotoğraf: IEA
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Enerji Teknolojisi Perspektifleri (Energy Technology Perspectives) 2020 isminde yeni bir rapor yayımladı.

Raporda, 2070’e kadar denizcilik sektörünün yakıt ihtiyacının yüzde 80’inden fazlasının amonyak, biyoyakıt ve hidrojenden oluşacağı öngörülüyor. Ancak, denizcilik sektörünün bu konuma gelebilmesi için önünde çok yol olduğu ve bu yeşil geçişin sağlanabilmesi için hükümet desteğinin şart olduğunun da altı çiziliyor.

IEA İcra Direktörü Dr. Fatih Birol, raporun giriş yazısında, ‘‘Yapılan titiz analizlerden de anlaşılacağı üzere, uluslararası iklim hedeflerine ulaşmak ve sera gazı emisyonlarını azaltmak ancak temiz enerji teknolojilerini önemli ölçüde geliştirmekle mümkündür,’’ ifadelerini kullandı.

Denizcilik sektöründe yeşil yakıtlara yönelimin ve teknoloji yatırımlarının gerekli seviyelerde yapıldığı bir senaryonun yer aldığı rapora göre, 2070 yılında deniz taşımacılığı yakıt ihtiyacının yüzde 80’inden fazlasını temiz yakıtlardan karşılayacak ve dünyadaki hidrojen üretiminin yaklaşık yüzde 13’ünü kullanacak.

Rapora göre düşük sülfürlü ve yeşil yakıtların maliyetlerinin düşürülmesi için performanslarının artırılması, gücü aktarma alternatiflerinin oluşturulması ve yakıtların Ar-Ge çalışmaları için gerekli altyapıya ciddi yatırımların yapılması gerekiyor. 2070 senaryosundaki emisyon azaltımlarının yüzde 60’ı bugün bulunmayan teknolojileri içeriyor.

IEA’nın dikkat çektiği önemli bir nokta da günümüz kükürt emisyonlarını azaltma çabalarının uzun vadeli hesaplar ile örtüşmemesi. Kükürt ve diğer emisyon yayıcılara getirilen kısıtlamaların fosil yakıtlara yönelik yatırımları durdurabileceği ve bu yakıtları azaltabileceğinin vurgulandığı raporda, uzun vadeli CO2 hedeflerine ulaşabilmek için kısa vadede yüksek kükürtlü yakıtlarla biyoyakıtların karıştırılmasının doğru olacağı savunuluyor.

Denizcilik endüstrisinin, temiz yakıtlara geçişte yolunun uzun olduğuna dikkat çekilen raporda, denizaşırı yolculuk yapan gemilerin ana motorunun yerini alacak herhangi bir teknolojinin henüz ticari olarak mevcut olmadığı da belirtiliyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın