İDÇ’nin hedefi: Gemi filosu

MDN İstanbul


İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. (İDÇ) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, İDÇ’nin geçen yıl konsolide net kârının 52 milyon YTL olduğunu belirterek, geçmişte olduğu gibi güçlü bir filo oluşturmak istediklerini kaydetti. İDÇ-3 gemisinin satışından 38,3 milyon dolar gelir elde edildiğini kaydeden Halil Şahin, “Son gemimizi de sattık. Bu gelirle yatırımları tamamladık. Ancak geçmişte olduğu gibi güçlü bir filo oluşturmak istiyoruz. Hedeflerimizden biri de bu. Gemi yatırımı için uygun ortamı arıyoruz” dedi.

İzmir Demir Çelik Sanayi (İDÇ) geçmişte olduğu gibi güçlü bir filo oluşturmak istiyor

Limanı büyüttü, denize yeniden dönecek

İDÇ’nin Ege Palas Oteli’nde yapılan olağan genel kurulunda bilgi veren Halil Şahin, Aliağa’daki fabrikanın kapasitesinin artışına paralel olarak bölgedeki limanlarını da yaklaşık 10 milyon dolarlık yatırımla büyüteceklerini açıkladı. Şahin, tamamladıkları 40 milyon dolarlık yatırımla çelikhane kapasitesini 850 000 tondan 1 320 000 tona, haddehane kapasitesini ise 760 000 tondan 900 000 tona yükselttiklerini söyledi. 3,5 milyon ton elleçleme yapılabilen mevcut limanın, fabrikanın üretimini karşılayamadığını ifade eden Halil Şahin, “Limanda vinçleri yeniledik. Şimdi rıhtımı uzatıp genişleteceğiz. Yaklaşık 10 milyon dolarlık yatırıma bu yıl başlayacağız. Liman kapasitesini en kısa sürede 5 milyon ton elleçleme kapasitesine çıkarmak istiyoruz. Böylece üçüncü şahıslara da hizmet verebiliriz” diye konuştu.

Fiyat artışları dış kaynaklı

Demir-çelik fiyatlarında yaşanan artışlara da değinen Şahin, fiyat artışının iç piyasa değil uluslararası pazar kaynaklı olduğunu söyledi. Demir cevheri ve koklaşmış toz kömür gibi ana hammaddelerin fiyatlarında yaşanan artışın çeliğe de yansıdığını ifade eden Şahin, açıklamalarına şöyle devam etti: “Geçen yıl 800 dolara demir satarken, şimdi 720 dolara hurda alıyoruz. İnşaat mevsiminin açılmasıyla birlikte fiyatlarda kıpırdanma oldu. Zaten iç piyasa fiyatları dışarıdan düşüktü. Burada bir dengelenme oldu. Şu an sıcak rulo sac fiyatları 1 300 dolara geldi. Uzun demirde de bu fiyat seviyelerini görebiliriz.” Sektör olarak hem hurda hem de bitmiş mamul fiyatlarındaki artıştan rahatsız olduklarını dile getiren Şahin, artan fiyatların finansman yükünü ağırlaştırdığını, tırdığını, demir-çelik firmalarının kârının azaldığını vurguladı. Şahin, “Her hafta hurdaya 10, 20 dolar zam geliyor. Huzurlu çalışamıyoruz” dedi.

Başarı grafiği sürüyor

Halil Şahin, şirketin 2007 faaliyet döneminde önceki yıllarda çizdiği başarı grafiğinin sürdürdüğünü ifade etti. Şahin, genel kurulda yaptığı konuşmada, çelikhanelerinde 2007 yılında 789 000 ton kütük üretimi ile 161 000 ton fason kütük üretimi gerçekleştiğini, haddehanede ise 802 000 tonluk kısmı şirket adına, 11 000 tonu fason olmak üzere toplam 813 000 ton mamul üretildiğini bildirdi. Şahin, şunları kaydetti: “Haddehane üretimimizin yüzde 84’ünü ihraç etme başarısını gösterdiğimiz 2007 yılında, 518 milyon dolar döviz girdisiyle, ülkemiz dış ticaret dengesine 148 milyon dolar net katkı sağlanmıştır. Ayrıca, vergi ve benzeri ödemelerle kamuya yıl içerisinde toplam 69 milyon YTL kaynak yaratılmıştır. Bağlı ortaklarımız Akdemir ve İDÇ Liman İşletmeleri’yle birlikte toplam 1 013 kişiye istihdam sağlanmıştır.”

40 milyon dolarlık yatırım

Şahin, 2007 yılında verimliliği ve kaliteyi artırmak üzere 40 milyon dolarlık yatırım başlatıldığını ve bunun sonucunda üretim kapasitesinin çelikhanede yıllık 1,3 milyon tona, haddehanede de 900 000 tona çıkarıldığını, yatırımların sonuçlarının gelecek yıllarda şirketin ciro ve kârlılığına yansıyacağını ifade etti.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın