Iberdrola Australia ve ABEL Energy’den yeşil hidrojen ortaklığı

MDN İstanbul

Yeşil enerji şirketi Iberdrola Australia, Tazmanya’nın kuzeyindeki Bell Bay Powerfuels Projesi olarak bilinen Bell Bay üretim tesisinde yeşil hidrojen ve yeşil metanol projesi için hidrojen üreticisi ABEL Energy ile iş birliği yaptı.

Iberdrola Avustralya’nın Genel Müdürü Ross Rolfe AO şirketin metanol ve yenilenebilir enerji projesi için toplam tahmini sermaye gereksiniminin 1,7 milyar Avustralya Doları (yaklaşık 1,1 milyar ABD Doları) düzeyinde olduğunu ve projeyi tasarlamak ve inşa etmek için gereken teknolojiye dünyanın dört bir yanından erişildiğini söyledi.

Iberdrola’nın yeşil hidrojen teknolojilerindeki küresel uzmanlığını ABEL Energy’nin yerel bilgisi ve iş ivmesiyle birleştirmekten mutluluk duyduklarını belirten Rolfe AO, “Iberdrola Australia, hem yenilenebilir üretim yatırımlarını yeşil hidrojen kapasitesi yatırımıyla birleştiren entegre yapısı hem de Tazmanya’daki paydaşlar için uzun vadede ortak değer yaratmaya yönelik işbirlikçi yaklaşımı nedeniyle Bell Bay Powerfuels Projesi’ne ilgi gösterdi.dedi.

Hedef: En büyük projelerden biri olması

Iberdrola’ya göre, birinci aşama için yılda 200.000 ton yeşil metanol ve ikinci aşama için yılda 300.000 ton artışla gerçekleşmesi planlanan Bell Bay Powerfuels Projesi, kendi alanındaki en büyük projelerden biri olacak.

Bu yılın başlarında, ABEL Energy, Tazmanya Hükümeti’nden aldığı 555.000 Avustralya Doları (yaklaşık 373.000 ABD Doları) hidrojen fon hibesi ile tesis için aldığı 1,3 milyon Avustralya Dolar’la birlite (yaklaşık 873.000 ABD Doları) fizibilite çalışmasını ve Bilgi Paylaşım Raporunu hayata geçirmişti.

ABEL Energy, Bell Bay Powerfuels Projesi’nin 2025 yılına kadar Avustralya’da kurulacak olan 100 MW’ın üzerindeki en büyük elektrolizör ünitelerinden birini bünyesinde barındıracağını açıklarken tesisten elde edilen saf yeşil hidrojenin yerli müşteriler için mevcut olacağını kaydetti.

‘Tazmanya’nın mükemmel hidrojen ve rüzgâr kaynaklarından yararlanabiliriz’

ABEL Energy Kurucu Ortağı ve CEO’su Michael van Baarle ise “Finansal ve proje ortağı olarak Iberdrola’nın desteğini almaktan mutluluk duyuyoruz. Birlikte, suyun elektrolizi yoluyla hidrojen üretmek için Tazmanya’nın mükemmel hidrojen ve rüzgâr kaynaklarından yararlanabiliriz” ifadelerini kullandı.

Baarle, dünyanın önde gelen nakliye şirketlerinin, limanlarda hava kirliliğini ortadan kaldırmak, denizde petrol sızıntısı riskinden kaçınmak gibi birçok faydası olan çok büyük gemiler için ultra temiz yanan yeşil metanolle çalışacak şekilde tasarlanmış gemi siparişi aldıklarını da açıkladı.

 

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın