Hüsnü Özyeğin, Kumport Limanı’nı kime satacak?

MDN İstanbul

Fiba Holding, 2007’de Turkon’la birlikte 255 milyon dolara aldığı Ambarlı’daki Kumport Limanı’nın yüzde 65’ini yaklaşık 2 milyar dolara satıyor. 2008’de Turkon hisselerini de alarak limanın tek sahibi olan Fiba, 2010 yılında yüzde 35 hissesini Umman Devlet Fonu’na satmıştı. Türkiye’nin 3’üncü büyük limanı Kumport için başta China Merchants Grup ve Katar sermayesi olmak üzere toplam 5 talip olduğu belirtiliyor.

Finansbank’ı sattıktan sonra iddialı bir şekilde denizcilik sektörüne giren ve önemli yatırımlar yapan Hüsnü Özyeğin, İstanbul’un Marmara sahilinde kum ticareti yapan esnafın bir araya gelerek oluşturduğu Kumcular Kooperatifi tarafından 1994 yılında kurulan ve 13 ayrı iskeleyi barındıran Kumport’u son 8 senede çok önemli uluslararası bir liman haline getirmeyi başardı. Türkiye konteyner iş hacminin yüzde 16’sını gerçekleştiren Kumport,1.3 milyon teu iş hacmiyle Türkiye’nin 3. büyük limanı konumunda. Limanın çok önemli bir büyüme potansiyeline sahip olması da yatırımcıların ilgisini artırıyor. Şu an Fiba Holding iştiraki Fina Liman Hizmetleri’ne elindeki yüzde 65’lik hissenin değerinin 2 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Çin’in en büyük devlet şirketlerinden biri olan China Merchants Grup (CMG) başta olmak üzere tüm taliplerle görüşmelerin sürdüğü belirtilirken, Özyeğin’in hisseleri blok olarak satmak veya parça parça satmak arasında kararını vermesi bekleniyor. 1872 yılında devlet tarafından kurulan ve deniz taşımacılığında ülkenin en büyük grubu olan China Merchants Grup, Çin’in dışa açılma ve batılılaşma hamlesinde önemli bir rol aldı. Grubun, gemi taşımacılığı, liman, tersane işletmeciliği, enerji taşımacılığı, altyapı, bankacılık ve gayrimenkul alanında faaliyetleri bulunuyor. Genel merkezi Hong Kong’ta bulunan şirketin 131 milyar doları aşkın bir büyüklüğü yönetiyor.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın