Husiler’in kullandığı, İran yapımı füze bileşenleri ele geçirildi

MDN MEDIA

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), 11 Ocak’ta yelkenli bir tekneye düzenledikleri operasyon sonucu, İran yapımı balistik ve seyir füzesi parçalarını ele geçirdiklerini duyurdu

CENTCOM’un sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

USS Lewis B Puller’dan, helikopterler ile insansız hava araçları (İHA) tarafından desteklenen ABD Donanması’ndan ABD Özel Kuvvetleri, Umman Denizi’nin uluslararası sularında Somali sahili yakınlarında bir yelkenli tekneye çıkarma yaparak İran yapımı balistik füze ve seyir füzesi parçaları ele geçirmiştir. Ele geçirilen parçalar arasında Husiler’in orta menzilli balistik füzeleri ve gemisavar seyir füzeleri için güdüm ve savaş başlıklarının yanı sıra hava savunmasıyla ilgili bileşenler de bulunmaktadır. İlk analizler aynı silâhların Husiler tarafından Kızıldeniz’de transit geçiş yapan uluslararası ticaret gemilerindeki masum denizcileri tehdit etmek ve onlara saldırmak için kullanıldığını göstermektedir.

Açıklamanın devamında, “Bu, Kasım 2023’te Husiler’in ticari gemilere yönelik saldırılarının başlamasından bu yana Husiler’e İran tarafından tedarik edilen ölümcül, gelişmiş konvansiyonel silâhların ele geçirildiği ilk operasyondur. Bu aynı zamanda Kasım 2019’dan bu yana ABD Donanması tarafından ele geçirilen ilk İran üretimi gelişmiş balistik füze ve seyir füzesi bileşenlerini teşkil etmektedir. Yemen’deki Husiler’e doğrudan ya da dolaylı olarak silâh tedarik edilmesi, satılması ya da aktarılması 2216 sayılı BM Güvenlik Kararı’nı ve uluslararası hukuku ihlâl etmektedir” sözlerine yer verildi.

DHA

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın