Hollanda’nın teknoloji devi ASML’de çalışan bir Rus mühendis, yaptırımları ihlâl etmek ve çip makinesi üreticisinin belgelerini çalmak suçlamasıyla tutuklandı. Şüphelinin 43 yaşındaki German Aksenov olduğu açıklandı
Çalınan bilgilerin Rus çip endüstrisinin gelişmesine yardımcı olduğunu ve belgeler için kendisine on binlerce avro ödendiğini öne sürdü. ASML, konuyla ilgili yorum yapmayı şimdilik reddetti. Hollanda İltica ve Göç Bakanı Marjolein Faber, Aksenov’a 20 yıl süreyle giriş yasağı koyulduğunu açıkladı. Bu tür bir yasak, yalnızca ulusal güvenliğe yönelik bir tehdit olması durumunda uygulanıyor. Bakanlık, giriş yasağının neden konulduğuna ilişkin ise herhangi bir açıklama yapmadı. 9 Aralık Pazartesi günü Rotterdam’da mahkemeye çıkarılan Rus mühendisin tutukluğu uzatılırken, şüpheliye yapılan suçlamaların arasına Avrupa yaptırımlarını ihlâl ederek fikri mülkiyeti çalıp Rusya’daki alıcılara satmak da eklendi. Rotterdam savcılığı, şüpheli Aksenov’un bilgileri içeren USB bellekleri Moskova’ya götürdüğünü ve bunları mikroçip tesisi kurma amacıyla devlet şirketlerine nakit karşılığında verdiğini söyledi. Savcılık, şüphelinin kaçma riski bulunduğunu ve sırları sızdırmaya devam edeceğini belirterek, tutukluluğunun şubat ayındaki duruşmaya kadar uzatılmasını istedi.
Aksenov’un, Rus üniversitelerinde eğitim gördüğü ve Rus teknoloji şirketlerinde çalıştığı öğrenildi. 2015 yılında Hollanda’da bir Delft start-up’ı olan Mapper Lithography’da çalışmak için Hollanda’ya taşındı. Bu şirket yarı iletken endüstrisi için ürünler geliştiriyordu ancak 2018 yılında iflas etti ve şüpheli mühendis dâhil birçok çalışanı ASML tarafından işe alındı. Rusya’da ise Mapper şirketi hâlâ aktif durumda. Şirketin sahibi ise Rus askerî drone üreticisi Astron. Hem Mapper hem de Astron ABD’nin yaptırım listesinde bulunuyor. Bu yüzden her iki şirketin de Batılı ülkelerde iş yapması mümkün değil.
ASML daha önce de bu tarz bir ticari hırsızlığın hedefi olmuştu. 2019 yılında bu defa Çinli çalışanlar büyük çapta ticari sırları çalmıştı. Bilgileri ASML’nin rakibi XTAL’i kurmak için kullanmışlardı. ASML, Samsung veya Intel’in bilgisayar çipleri yapmak için kullanabileceği makineler üretiyor. Çin’in teknoloji endüstrisindeki gücünün gözle görülür şekilde artması sebebiyle bu tarz sabotaj ve casusluk yapmasından endişe ediliyor.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.