HNS, donatana mali sorumluluklar getirecek

MDN İstanbul

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı; HNS Sözleşmesi’nin; içeriği, donatan ve yük alıcısına doğurduğu mali sorumluluklar, tespite yönelik uygulamalar ve dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Salonu’nda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Türkiye, ”Tehlikeli ve Zararlı Maddelerin Deniz Yoluyla Taşınmasından Kaynaklanan Zararın Tazmini ve Sorumluluklarına” ilişkin yükümlülükleri kapsayan HNS Sözleşmesi’ni, 23 Nisan 2018’de Uluslararası Denizcilik Örgütüne teslim etmişti.

Konu ile ilgili Deniz Ticaret Genel Müdürlüğü Denizcilik Sörvey Mühendisi Alper Keçeli, Sözleşme’nin gemi donatanına gemi tonajı bağlamında yükümlü olacağı mali sorumluluklar getirdiğini belirtti. Türkiye’nin sözleşmeye taraf olan 4 ülkeden birisi olduğunu dile getiren Keçeli, “Sözleşme şu anda yürürlükte değil. Sözleşmenin yürürlüğe girmesi için 8 ülkenin meclislerinden geçip, onaylanması gerekiyor. Sözleşmenin yürürlülüğü için gerekli ülke sayısı elde edildiğinde, yani 18 ay sonra sözleşme yürürlüğe girecek,” dedi.

Keçeli, Sözleşme yürürlüğe girdikten sonra Türkiye ve üye ülkelerin, HNS Sözleşmesi’ne üye olsun olmasın bütün gemilerde HNS sertifikasını arayabileceğini söyledi.

Bunu Paylaşın