Hint Okyanusu’ndaki deniz yetki alanları belirlenecek

MDN İstanbul

Birleşmiş Milletler’in başlıca yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Somali ve Kenya arasındaki Hint Okyanusu’ndaki deniz yetki alanlarının belirlenmesine dair davanın Mart 2021’de görüleceğini açıkladı.

UAD, 8 Haziran’daki başlaması planlanan yargılama sürecinin Covid-19 nedeniyle 15 Mart 2021’den itibaren başlayacağını duyurdu.

Kenya tarafından Hint Okyanusu’ndaki deniz yetki alanları konusunda yaşanılan anlaşmazlıklar sonrası 28 Ağustos 2014 tarihinde Somali aleyhine açılmıştı. İki ülke, UAD’ın bölgedeki deniz yetki alanlarını kesin bir biçimde belirlemesini istemişti. Alınan kararlar ve karşılılı itirazlar sonucu dava günümüzde hala kesin bir çözüme kavuşabilmiş değil.

Afrika’nın Hint Okyanusunda bulunan kıyısındaki 100 bin kilometrekarelik dar üçgen şeklindeki alan zengin petrol ve gaz kaynakları nedeniyle Kenya ve Somali arasındaki deniz sınırı anlaşmazlığının başlıca nedeni.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın