Hidrojene yapılan yatırımlar giderek artıyor

MDN İstanbul

Hidrojen, yeşil yakıtlar arasındaki yerini sağlamlaştırıyor. Sanayi devleri hidrojene yönelik araştırmalara yaptıkları yatırımlarını artırmaya devam ediyor.

Kawasaki Heavy Industries, dünyanın ilk sıvılaştırılmış hidrojen alım terminali olan Kobe LH2 Terminali (Hy touch Kobe) ’nin inşasını tamamladı.

Karbonsuz Hidrojen Enerjisi Tedarik Zinciri Teknolojisi Araştırma Derneği (HySTRA) için inşa edilen terminalde Avustralya’dan Japonya’ya sıvılaştırılmış hidrojenin taşınması ve uluslararası bir hidrojen tedarik zincirinin oluşturulabileceğinin kanıtlanması adına operasyon testleri yürütülüyor.

İlginizi çekebilir:    Hidrojen yakıtlı ilk feribot suya indirildi

Kahverengi Kömürden Türetilen Sıvı Hidrojenden Deniz Taşımacılığı Tedarik Zinciri Kurulması Demonstrasyon Projesi olarak isimlendirilen Çalışma, Yeni Enerji ve Endüstriyel Teknoloji Geliştirme Örgütü (New Energy and Industrial Technology Development Organization-NEDO) tarafından destekleniyor.

Kobe LH2 Terminali, kara tabanlı tesisler ve gemiler arasında sıvılaştırılmış hidrojeni transfer etmek için özel olarak tasarlandı. Bu aktarım için özel olarak tasarlanmış bir sıvı yükleme kolu sistemi bulunan tesiste Japonya’nın en büyüğü olan 2,500 m3 kapasiteli küre şeklinde sıvılaştırılmış hidrojen depolama tankı bulunuyor.

 İlginizi çekebilir:      İskandinavlardan hidrojen yatırımı

Depolama tankında, kriyojenik sıvılaştırılmış hidrojen -252 derecede başlangıç hacminin 8’de biri biçimde uzun süre depolanabiliyor. Tank ayrıca dışarıdan ısı transferini önleyen araları vakumla kapatılmış katmanlı iç ve dış kabuğu bulunan çift cidarlı vakum yalıtım yapısına sahip.

Kawasaki, Kobe LH2 Terminali’nde kullanıla tankın yapılan performans testlerinde yüksek ısı yalıtımı ve işlevsel kararlılığının kanıtlandığını açıkladı.

Şirket yaptığı açıklamada, ‘‘Kawasaki, bir hidrojen toplumu elde etmek üzere gerekli olan yüksek hacimli hidrojen taşıma teknolojilerini gerçekleştirmek amacıyla gelecekte daha da büyük boyutlu tankları üretmek için bu proje aracılığıyla geliştirilen sıvılaştırılmış hidrojen depolama tankındaki teknolojilerini kullanacak,” ifadelerini kulandı.

Bunu Paylaşın