Her şey sil baştan başlıyor

MDN MEDIA

SVB’nin batmasının ardından, Credit Suits olayı ve bankacılık sektöründe yaşanan büyük endişe, Fed’in söylemini değiştirmesine zemin hazırladı

Son toplantıda beklentiler dahilinde 25 baz puan faiz artışına giden Fed, enflasyon ile mücadelesinin devam edeceğini vurgulasa da karar sonrası mikrofon karşısına geçen Powell, yaptığı açıklamalar ile piyasaya yön verdi. Powell’ın “Daha sıkı kredi koşulları faizin yerine geçebilir. Faiz artışları olmadan da enflasyon hedefe doğru getirilebilir,” cümlesi, faiz artışlarının sonuna gelindiğinin sinyalini verdi. Fakat “Bu yıl faiz indirimi beklentilerimiz dahilinde değil,” söylemi ile de faiz indirimi yapılmayarak enflasyon ile mücadele edileceğinin altını çizdi. Powell sözlerine, “Bankacılık sorunları ele alınmaz ise bankacılık sistemi tehdit oluşturabilir. Son toplantıdan sonra ekonomik veriler beklenenden daha güçlü geldi, ancak son bankacılık olaylarının daha sıkı kredi koşullarıyla sonuçlanacağını düşünüyoruz. Gerekli olan tüm araçları kullanacağız çünkü enflasyon çok yüksek,” şeklinde devam etti. ABD tarafında açıklanan makro ekonomik açıdan önem düzeyi yüksek olan verilere bakıldığında ise, 14 Mart tarihindeki enflasyon verisi yüzde 6 ile bir önceki seviyenin altında fakat beklentilere paralel açıklandı. Mart ayının ilk günü açıklanan ISM imalat satın alma müdürleri endeksi (PMI) 47,7 ile beklentilerin altında kalsa da 10 Mart tarihli tarım dışı istihdam verisi 311 bin ile beklentilerin üzerinde açıklandı. Aynı gün açıklanan İşsizlik oranında ise hafif bir yükseliş yaşanarak yüzde 3,6’lık veri ekonomik takvime yansıdı.

Euro Bölgesi’nde enflasyon yatay seyrediyor

Faiz artışına hız kesmeden devam eden ECB 50 baz puan artışa giderek politika faizini yüzde 3,5 olarak belirledi. Enflasyon oranının hedeflenen seviyeden çok uzakta olduğu Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya’daki 10 Mart tarihli enflasyon verisi beklentilere paralel yüzde 8,7 olarak açıklandı. Avrupa Birliği’nin genelinde ise enflasyon bir önceki seviyeye göre azalış göstermiş olsa da beklentilere paralel olarak 17 Mart’taki verilere göre yüzde 8,5 oranında geldi. Euro/dolar paritesi 1,0575 desteğinde karşılaştığı tepki alımları ile yükseliş göstererek kritik 1,0830 seviyesinin üzerine denemelerde bulundu. İsviçre LIBOR oranı ise 50 baz puan artışla yüzde 1,5 seviyesine yükseldi. İsviçre frangı ise başta dolar olmak üzere diğer majör para birimleri karşısında değer artışı kaydederek güvenli liman talebi toplamaya devam etti.

İngiltere’deki enflasyon sorunu gün geçtikçe büyüyor

Sıkı para politikasını sürdüren İngiltere Merkez Bankası (BOE), 25 baz puan artışa giderek politika faizini yüzde 4,25 olarak belirledi. 

Enflasyon ise iki hanelilerde seyretmeye devam ederek 22 Mart’ yüzde 10,4 seviyesinde açıklandı. Hizmet sektörünün yakından takip ettiği PMI verisi 3 Şubat’ta 53,5 ile beklentilerin üzerinde ve olumlu sinyaller üreterek ekranlara yansıdı. İmalat üretiminde yaşanan daralma ise derinleşme göstererek yüzde -0,4 oranında geriledi. 

Asya’daki yoğun veri akışı küresel ekonomide yankı buldu

Çin cephesinde enflasyon düşüş göstermeye devam etti. Yıllık bazda enflasyon verisi 9 Mart’ta yüzde 1 oranında açıklanarak hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin kaldı. PBOC en düşük kredi faiz oranı yüzde 3,65 ile sabit bırakılırken, Caixin imalat satın alma müdürleri endeksi (PMI) 1 Mart’ta açıklanan verilere göre 51,6 ile yükseliş gösterdi ve ülke ekonomisi için olumlu sinyaller üretti. Sanayi üretimi ise 15 Mart tarihinde bir önceki seviyeye göre yükseliş gösterse de beklentilerin altında yüzde 2,4 ile açıklandı. Avustralya ve Yeni Zelanda tarafında ekonomik daralma devam ediyor. Mart ayının ilk günü açıklanan Avustralya GSYİH yıllık bazda yüzde 2,7 ile beklentilere paralel olsa da çeyreklik bazda ise yüzde 0,5 ile gerileme kaydetti. Yeni Zelanda cephesinde ise GSYİH verisi 15 Mart’taki verilere göre yıllık bazda yüzde 2,2 ile düşüş gösterdi.

Yurt içinde belirsizlik ve yön arayışı devam ediyor

Seçime sayılı günler kala artan tansiyon ve devam eden belirsizlik dolar/TL kurunda yukarı yönlü kısa atakların yaşanmasına neden oldu. 19,04 seviyesinde denge arayışını sürdüren kur bu seviyede hız keserek yatay fiyatlamasına devam etti. Borsa İstanbul’da ise 5350-4950 geniş bant aralığında gözlemlenen testere piyasası güncelliğini korumaya devam etti. 10 Mart’ta açıklanan Sanayi üretimi verisi yıllık bazda yüzde 4,5 ile yükseliş gösterdi. İşsizlik oranında yaşanan gerileme yüzde 9,7 ile umut verici olurken perakende satışlar verisinde yaşanan genişleme olumlu sinyal üretmeye devam etti. Faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmeyen TCMB mart toplantısını pas geçerek politika faizini yüzde 8,5 oranında sabit bıraktı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın