Her bir yeni fırkateyn 950 milyon dolara mal olacak

MDN İstanbul

Amerikan Donanması’nın yeni nesil fırkateynlerinden her birinin, ilk gövdenin yapılmasından sonra sistem başına 950 milyon dolara mal olması bekleniyor. Kendisinden önceki, atası olarak nitelendirilen ancak hem direnci hem de kapasitesi açılarından oldukça eleştirilen LCS’den daha güçlü olması beklenen yeni konsept fırkatyenlerin FFG(X) denizaltılarla, hava ve suüstü unsurlarına angaje olma yeteneği bulunacak. Donanma bu projenin startını Temmuz 2017’de, hali hazırdaki tasarımları daha yukarı seviyeye çekecek çok amaçlı bir gemi ihtiyacına yönelik olarak başlatmıştı.

9 Ocak 2018 tarihinde Virginia’da konuşan Regan Campbell; önümüzdeki nisan ayına kadar, 16 aylık bir performans süresini kapsayacak şekilde, dört ile altı arasında şirketle konsept sözleşmesi yapılacağını söyledi.

Donanmanın geçtiğimiz kasım ayında açtığı tasarım ihalesine birçok firma başvurmuş, ancak firmaların sayısı resmî olarak açıklanmamıştı. Campbell’ın belirttiği üzere, yeni savaş gemisinin 26 knot hıza ulaşabilmesi ve Standart Missile-2 veya dörtlü Evolved Sea Sparrow güdümlü mermisi ateşleyebilen bataryalara sahip olması isteniyor. Güdümlü mermi sayısı hedefi 32 olarak belirlense de bu sayı an itibariyle 16.

Planları arasında tek bir firmayı seçerek, 2020 yılı içerisinde detaylı bir tasarım ve yapım sözleşmesi imzalanmasını düşündüklerini söyleyen Campbell; bu sözleşmenin dört veya altı adet gemi için yapılacağını da belirtti.

Donanma, tasarım yarışması boyunca teknik bir gözlem yürütecek ve firmaların geliştirilmesi gerektiğini düşündüğü projelere destek sağlayacak. Donanma ilk gemiyi 2020’de, ikinciyi 2021’de ve geri kalanları da takip eden yıllarda ikişer adet olarak teslim almayı planlıyor. Gemi başı 950 milyon dolarlık maliyetin ikinci gemiden yirminciye kadar tahmini başlangıç maliyeti olduğunu söyleyen Campbell bu maliyetin, devletin kendi sahip olduğu ve yüklenici firmaya tedarik edeceği ekipmanı kapsadığını da belirtti. Bu sistemlerden bazılarının komuta kontrol sistemine, yüzeyden yüzeye görev modülüne ve C4I dairesine de sahip olacağı, Campbell’ın yaptığı sunumda yer aldı.

National Defense’in geçen seneki bir haberinde, analistlerin donanmayı maliyet ve kapasite açısından dengenin sağlanmasının gerekliliği hususunda daha önceden uyardığı yazılmıştı. Çok miktardaki özelliğin gemilere eklenmesinin büyük maliyetlere neden olabileceği gibi, azaltılmalarına yönelik çalışmaların da yetersiz kapasiteye yol açabileceği donanmaya bildirilmişti.

Center for a New American Security’nin savunma stratejileri ve değerlendirme programı direktörü Jerry Hendrix, Zırhlı Birlikler Komitesi’ndeki bir heyete yaptığı açıklamada, bir anti-yüzey ve anti-denizaltı sistemi için 700–850 milyon dolarlık bütçenin en ideal aralık olduğunu da belirtti. Hendrix ayrıca, anti-hava özelliğinin eklenmesi durumunda, ‘gemi başı maliyetin 1 milyar dolar eşiğini aşması’ anlamına geleceğinin de altını çizdi.

Bunu Paylaşın