Hazar Denizi’nde, Kazakistan ile İran işbirliği

MDN İstanbul

İran parlamentosu, Kazakistan ile Hazar Denizi'nde gerçekleşecek işbirliğini onayladı.

İranlı milletvekilleri 11 Kasım Pazartesi günü, İran İslam Cumhuriyeti ile Kazakistan Cumhuriyeti arasında Hazar Denizi’nde gerçekleşecek ticari bir nakliye anlaşması için parlamentoya sunulan tasarıyı onayladı.

Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif, Hazar Denizi’nde gerçekleşecek işbirliği için ikili görüşmeler ve Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’daki Astana Kulübü’nün beşinci yıllık toplantısına katılım için Kazakistan’da bulunuyor.

 

Toplantıda; Hazar Denizi, Avrasya’nın geleceği ve küresel süreçlerin dinamikleri hakkında önemli jeopolitik ve güvenlik konularını tartışılacak. Toplantıya yaklaşık 30 ülkeden 50’den fazla uluslararası konuşmacının katılması bekleniyor.

İran İslami Şura Meclisi Başkanlık Divanı İkinci Başkanı Mesut Pezeşkian ve beraberindeki heyet 23 – 24 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleşen 4’üncü Avrasya Parlamentoları Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan kentine gitmişlerdi.

Ayrıca, İran İslam Cumhuriyeti ve Avrasya İktisadi Birliği 17 Mayıs 2018’de Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da serbest ticaret bölgesi kurulması üzerine geçici bir anlaşma imzalamıştı.

Bunu Paylaşın