HAVELSAN’dan yerli ve milli KBRN çözümü: KBRN-MENTOR

MDN İstanbul

HAVELSAN tarafından geliştirilen Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer (KBRN) Bilgi Sistemi, tüm dünyada artış gösteren KBRN savunması ihtiyacına çözüm üretiyor

Bölgesel çatışmalar, terörist faaliyetler ve sivil hayatta da sanayileşmenin bir sonucu olarak, Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) tehdit ve tehlikeler… Tüm bu tehditler, dünya genelinde ciddi bir artış gösteriyor. KBRN savunması ihtiyacı her geçen gün daha fazla önem kazanıyor.
HAVELSAN, KBRN tehdidine karşı tedbir alma ihtiyacından yola çıkarak, tamamen yerli ve milli imkânlarla KBRN Bilgi Sistemini geliştirdi. (KBRN-MENTOR), tehdit ve tehlikelere karşı can ve mal kaybının en aza indirgenmesini hedefleyen KBRN-MENTOR, KBRN savunmasında rol alacak askeri ve sivil tüm unsurların ihtiyaçlarını aynı çatı altında karşılayabilecek bir komuta kontrol bilgi sistemi özelliği taşıyor. KBRN-MENTOR, olay öncesi hazırlık aşamasından başlayarak, olaya müdahale ve olay sonrası iyileştirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine yönelik tüm süreçlerin otomasyonunu sağlıyor.
Sunulan mobil çözümler kapsamında, askeri ve sivil gemiler, zırhlı veya insansız araçlar ile mobil el cihazları üzerinden de entegrasyon sağlanabiliyor. Bu sayede, deniz veya kara araçları üzerinde bulunan sensörler vasıtasıyla alınan ölçümler, KBRN-MENTOR tarafından kirlilik hesaplamalarında doğrudan kullanılması ve merkezdeki sistemle karşılıklı veri transferi yapması hedefleniyor. KBRN-MENTOR’un olmadığı durumda, örneğin gemi üzerindeki sensörlerden yalnızca bir ölçüm ikazı alınabiliyorken, gemilere entegre edilen KBRN-MENTOR ile kullanıcılara yakın gerçek zamanlı karar desteği sağlanabilecektir.
KBRN-MENTOR, askeri ihtiyaçlar kapsamında NATO standartlarına uygun olarak geliştiriliyor. Haziran ayında Polonya’da gerçekleştirilen CWIX tatbikatında, KBRN-MENTOR’un, Çek Cumhuriyeti’nin sistemi ile karşılıklı çalışabilirlik testleri yapıldı ve başarılı sonuçlar elde edildi.
KBRN Bilgi Sistemi ürün ailesinin en önemli özelliklerinden biri de, KBRN savunması alanında kullanılabilecek, uçtan uca entegre kabiliyet sunan, yerli ve milli ilk çözüm olması. Komuta kontrol sistemlerinde edindiği deneyimi KBRN savunması alanına yansıtan HAVELSAN, bu şekilde ihracat potansiyeli yüksek, yeni bir ürünü daha ülkemize kazandırdı. KBRN-MENTOR, KBRN savunmasında rol alacak tüm birimlerin kullanımına sunulmaktadır.

Bunu Paylaşın