HAVELSAN, Yeni Tip Denizaltı için kritik sistemler üretti

MDN İstanbul

Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında, 1’inci gemi olan PİRİREİS’in havuza çekilme, 5’inci gemi olan SEYDİALİREİS’in ilk kaynak töreni, 22 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Gölcük Tersane Komutanlığı’nda gerçekleştirildi.
HAVELSAN; Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDP) kapsamında komuta kontrol sistemi başta olmak üzere birçok sistem ve yazılımın geliştirmesinde önemli bir rol oynadı.
2011 yılında HAVELSAN mühendisleri tarafından geliştirilmeye başlanan ve Yeni Tip Denizaltıların kalbi olarak nitelendirilen Denizaltı Bilgi Dağıtım Sisteminin (DBDS) beşinci ürünü de fabrika kabul testlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından Gölcük Tersane Komutanlığı’na teslim edildi.
DBDS ürünü, HAVELSAN’ın bugüne kadar gemi ve denizaltılar olmak üzere 30’dan fazla platforma entegre ettiği Platform Veri Dağıtım Sistemleri Ürün ailesinin bir üyesi.
Gerçek zamanlı çalışan gömülü yazılım teknolojisi kullanılan DBDS’nin denizaltı bünyesindeki 105 farklı birim ile kesintisiz entegrasyonu sağlandı.
DBDS Projesi kapsamında ilk sistem, ek özellikler ile birlikte 8 yılda tamamlandı. HAVELSAN mühendisleri tarafından proje kapsamında 400 bin satır kod yazıldı. 2019 yılında da 50 gün veri kaydı yapabilen karakutu kabiliyeti eklendi.
Mühendis, teknisyen ve uzmanlardan oluşan onlarca personelin yoğun emekleri ile geliştirilen DBDS ürününün marka tescili 2014 yılında yapılırken, ürünün patenti için de HAVELSAN tarafından başvuru gerçekleştirildi.
HAVELSAN, Yeni Tip Deniz-altı projesinde, denizaltının beyni olarak nitelendirebileceğimiz Komuta Kontrol Sisteminin geliştirilmesinde de çok önemli bir rol üstlendi.
Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında ayrıca HAVELSAN’ın yüzde 100 milli olarak geliştirdiği Savaş Yönetim Sistemi de denizaltılarda yer alacak.
HAVELSAN’ın kara, hava ve deniz platformlarında gerçekleştirdiği milyonlarca satırlık koda sahip Komuta Kontrol Sistemleri’ndeki birikmiş tecrübesi ile başlatılan sualtı platformlarına yönelik Savaş Yönetim Sistemi yazılımı kapsamında bugüne kadar 450 bin satırdan fazla kod yazıldı.
İlk denizaltıya ait HAVELSAN Savaş Yönetim Sistemi yazılımının entegre fabrika kabul testleri 2018 yılında başarı ile tamamlandı.
Ayrıca, Komuta Kontrol Sistemi’nin tüm yazılım kaynak kodunun konfigürasyon yönetimi, sistem entegrasyon ve testi HAVELSAN sorumluluğunda gerçekleştiriliyor. Bu amaçla HAVELSAN’ın Ankara’daki tesislerinde denizaltında bulunan donanım ve yazılımlarının birebir eşleniğinin yer aldığı Karaya Konuşlu Test Sistemi (KKTS) kuruldu.
Yeni Tip Denizaltı Projesinde HAVELSAN’ın milli ve özgün tasarım, geliştirme ve üretimi ile sağlanan sistemlerindeki başarılı sonuçlar, çalışmaları başlayan Milli Denizaltı projesindeki başarının teminatı olarak görülüyor.
Bunu Paylaşın