HAVELSAN koordinatörlüğünde Bursa’da tatbikat

MDN İstanbul

Teknik koordinatörlüğünü HAVELSAN’ın yürüttüğü TeamAware Projesi’nin Bursa’da ilk demoları yapıldı.

Acil müdahale ekiplerini uzaktan takip eden, kapalı alanda yerlerini belirleyen, giyilebilir sensörler ve yapay zekâ ile aktivitelerini tespit eden, akustik sensörler ve dronelar içeren bir sistemi kapsayan TeamAware projesi HAVELSAN’ın teknik koordinatörlüğü ve liderliğinde Bursa’da demosu gerçekleştirildi.

HAVELSAN ekibinin liderliğinde, 13 ülkeden 80 kişinin üzerinde yabancı uzman ve 20 araştırma kurumuyla birlikte UMKE, Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ve Akıllı Şehircilik Dairesi Başkanlıkları ve Burulaş ekiplerinin de katılımıyla 200’ü aşkın personelle deprem sonrası bina hasar tespiti, kimyasal alan, yangın ve tren kazası tatbikatları gerçekleştirildi.

Proje kapsamında, giyilebilir sistemlerin yanı sıra insansız otonom araçlara monte edilebilen elektro-optik kameralar, akustik algılayıcılar ve kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) algılayıcılar ile operasyon ekiplerinin çevresindeki potansiyel tehditler tespit edilebiliyor. Geliştirilen yapay zekâ algoritmaları ile yangın, duman, patlama, KBRN, binalardaki hasar durumu ve benzeri tehdit ve çevresel riskler otomatik tespit edilerek ilgili ekip üyeleri bilgilendiriliyor.

TeamAware’in vatandaşların acil müdahale ekiplerine doğrudan ulaşabilmesine de imkan sağlayan özel bir mobil uygulaması mevcut.

Projenin mayıs ayı içerisinde bitirilmesi öngörülüyor.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın