Hava Savunma Harbi Muhribi Projesi: TF-2000

MDN MEDIA

Bir uçak gemisi görev grubunda; fırkateyn, denizaltı gibi çeşitli sualtı ve suüstü platformları birlikte görev yaparlar. Deniz Kuvvetlerimizin bu yöndeki ihtiyaçlarını karşılamak üzere Dizayn Proje Ofisi Temmuz 2017’de Hava Savunma Harbi Muhribi (HSHM) Projesi’nin millî dizaynına başladı. Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB)’nın Deniz Kuvvetlerimiz için planladığı; MİLGEM Projesi kapsamında geliştirilen ve ana hatlarıyla şekillenen TF-2000 Projesi’ni Deniz Kuvvetlerimizin hazırladığı broşürden uçak gemisi görev grubu unsurlarının olmazsa olmazı HSHM TF-2000’i Dosya konumuz kapsamında sizler için derledik

Deniz Kuvvetleri öncülüğünde başlanarak başarıyla tamamlanan MİLGEM Projesi sayesinde ülkemizin ilk milli tasarım muharip gemisi hedefine ulaşılmıştır. Bu yeteneğin idame ettirilmesine yönelik ve ülke hava savunmasının denizden itibaren kademeli olarak karşılanması ve üstün hava savunma ve taarruz kabiliyetine sahip bir yüzer platform ihtiyacının giderilmesi maksadıyla, milli kaynaklara dayalı bir hava savunma harbi muhribi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Deniz Kuvvetleri’nin direktifi gereği TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi (HSHM) Projesi tasarım faaliyetlerine Dizayn Proje Ofisi’nde Temmuz 2017 tarihi itibarıyla başlanmıştır.

Görev fonksiyonu ve tasarım özellikleri

TF-2000 HSHM, denizi bir kalkan gibi kullanarak alçak/orta/yüksek irtifalı kısa/orta/uzun menzilli güdümlü mermilerin ve balistik füzelerin tespit edilmesi ve anakaraya yaklaşmadan imha edilmesini (balistik füzeler hariç) sağlayacak temel görev fonksiyon yeteneğine sahip olacak.

TF-2000 HSHM, Türk Deniz Kuvvetleri’nin caydırıcılığını artırmak maksadıyla;

• Tüm dünya denizlerinde etkinlikle görev yapabilecek,

• Kuvvet hava savunma görevlerini icra edebilmek üzere, tanımlanmış hava resmini tesis edebilecek,

• Bünyesinde bulunacağı Görev Grubu/Görev Kuvveti unsurları ile coğrafi bir sahayı her türlü tehdide karşı savunabilmek üzere; uzun menzilli Hava Savunma Harbi (HSH), Denizaltı Savunma Harbi (DSH) ve Suüstü (S/Ü) harbi yapabilecek,

• Kıyı ötesi angajman icra edebilecek,

• Barışı destekleme, muharip olmayanların tahliyesi, uluslararası terör, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi, denizde denetim harekâtı gibi Savaş Dışı Harekât görevlerini etkinlikle icra edebilecek imkân ve kabiliyete sahip olacak.

TF-2000 HSHM;

• En az 28 kts azami sürat, 18 kts sürat ile en az 5000 deniz mili seyir siası ve senelik ortalama 5000 saat seyir süresi,

• Deniz durumu 5’te kısıtsız harekât kabiliyeti,

• Lojistik bütünleme (akaryakıt hariç) yapmaksızın en az 45 gün süre ile harekât icra edebilme,

• Ana üs desteği olmadan 180 gün süreyle harekât icra edebilme,

• En az 40 yıl hizmette kalma süresi,

• Radar Kesit Alanı (RKA), Sualtı Akustik, Manyetik ve Kızılötesi (K/Ö) izlerin azaltılmasına yönelik tasarım ve sistem uygulamaları,

• Yüksek beka kabiliyeti kapsamında dayanıklı tekne yapısı tasarım uygulamaları gibi temel tasarım özellikleri doğrultusunda tasarlanmakta.

Genel Karakteristikler

Tam Boy: 166 metre Azami Genişlik: 21,5 metre Draft: 4,96 metre Deplasman: 7.000 ton

Azami Sürat: 28+ knots İntikal Sürati: 18 knots

Personel

• En az 200 personel için yaşam yeri ve servis mahali

• 1 acil müdahale kamarası

• 1 müşahede kamarası

• Personel kolaylık tesisleri

• 1 sosyal yaşam alanı

• 1 kondisyon salonu

Silah/Sensör sistemleri

TF-2000 HSHM, ülke hava savunmasına açık denizlerden itibaren destek olabilmek, bölge ve kuvvet hava savunması için verilebilecek harekât görevlerini icra edebilmek amacıyla;

• Çok Amaçlı Faz Dizili Radar (ÇAFRAD), Uzun Menzilli Radar (UMR) ve IFF sistemleri ile tesis edilen uzun menzilli etkili bir hava savunma sistemine,

• Hava hedeflerine karşı kuvvet hava savunması ve öz savunma maksatlı güdümlü mermi sistemleri ve yakın hava savunma sistemlerine,

• Suüstü hedeflerine satıhtan satha güdümlü mermi sistemleri ile top sistemlerine,

• DSH maksatlı bütünleşik sonar sistemine (Sonar Suit), Torpido Karşı Savunma Sistemine ve sualtı hedeflerine karşı torpido sistemine,

• Elektronik Destek (ED) ve Lazer ikaz Sistemi (LİS) ile RF/Lazer çıkış yapan radarları ve Güdümlü Mermi (G/M)’leri tespit imkânına,

• Hava ve suüstü savunma maksadıyla otomatik atış ve tavsiye imkânına sahip Dekoy AtımSistemine (KALKAN),

• Sıkı EMCON şartlarında elektro-optik tespit, teşhis ve takip yeteneğine,

• İleri teknoloji link, muhabere ve bilgi sistemlerine,

• Tüm bunların entegrasyonunu sağlayan ve ağ destekli veri entegre kabiliyetli bir Savaş Yönetim Sistemini içeren Milli Komuta Kontrol (GENESIS ADVENT) ve Milli Atış Kontrol Sistemlerine (TAKS) sahip olacak.

Hava Savunma Harbi (HSH)

TF-2000 HSHM, kademeli hava savunması prensibi kapsamında kısa/orta, uzun metnini satıhtan havaya güdümlü mermilere sahip olacak. Geminin öz savunması kapsamında ise ana batarya topuna ilave olarak, güdümlü mermiler, 360° koruma sağlayacak şekilde Yakın Hava Savunma Silah Sistemi (YHSS) ve ses altı ve üstü sürate sahip çeşitli atak manevraları icra edebilen G/M’lere karşı da etkin bir savunma sistemi ile teçhiz edilecek.

TF-2000 HSHM, RF ve IR başlıklı G/M’lere karşı otomatik, yarı otomatik ve manuel atış imkânı sağlayan, Güdümlü Mermiye Karşı Savunma (GMKS) tavsiyesi verebilen, Komuta Kontrol Sistemi ile entegre, tamamen milli yazılım ve donanıma sahip Dekoy Atım Sistemine (KALKAN) sahip olacak.

TF-2000 HSHM, G/M’leri ve hava araçlarını tespit ve takip edebilen, arama, hedef tespit ve atış kontrol işlevlerini yapma kabiliyetine ve muhtelif hedeflere en kısa sürede ve en etkili mesafede angaje olmasına imkân sağlayan entegre IFF sistemine sahip Çok Amaçlı Faz Dizili Radar (ÇAFRAD)’a da sahip olacak.

TF-2000 HSHM, hava resmini asgari 200 mil menzilden itibaren tesis edebilen, entegre IFF sistemi ile çalışabilen, uçakların üç boyutta kontrol edilmelerine imkân sağlayabilen, modern G/M’leri ve hava araçlarını tespit edebilen özellikte Uzun Menzilli Hava Arama Radarı (UMR) ile teçhiz edilecek.

Alçak irtifa hedeflerine karşı ise yarı ve tam otomatik reaksiyon özelliğine sahip, yüksek atış gücünde ve E/O sensörler ve lazer mesafe ölçüm birimleri ile donatılmış lazer güdümlü mermi/stabilize otomatik top/makineli tüfeğe sahip olacak.

TF-2000 HSHM bünyesindeki GENESİS ADVENT SYS, içerdiği gelişmiş tehdit değerlendirme, angajman planlama ve icra algoritmaları ile dinamik ve değişken hava savunma harbi ortamında hızlı ve etkili reaksiyon ve karar desteği sağlayacak. Bunun yanında, bütünleşik Ağ Destekli Yetenek işlevi ile görev kuvveti çapında sensör / silah paylaşımı sayesinde kaynak optimizasyonu sağlanacak, kuvvet koruması en üst düzeye getirilecektir.

TF-2000 HSHM entegre ve eşzamanlı biçimde fiziksel imha ve fonksiyonel imha yeteneklerini kullanma yeteneğine de sahip olacak.

Suüstü harbi

TF-2000 HSHM, deniz suüstü ateş desteği sağlayabilmek maksadıyla; hassas vuruş kabiliyetli, yüksek atış gücüne sahip, hava, suüstü ve karadaki hedeflere karşı uzun menzilli modern ve akıllı mühimmat da dâhil olmak üzere çeşitli tipte mermi atabilen, tam otomatik çoklu yükleme sistemine havi ve milli Atış Kontrol (AIK) sistemi ile entegre çalışabilen büyük kalibreli bir ana batarya topuna sahip olacak.

Suüstü harbi maksatlı olarak uzun menzilli, aldatma manevraları yapabilen TF-2000 HSHM, milli imkânlar ile geliştirilen ATMACA Satıhtan Satha G/M’ler ile teçhiz edilecek.

Asimetrik tehdide yönelik olarak, 360°’lik çevresel koruma sağlayacak, yarı ve tam otomatik reaksiyon özelliğine sahip, yüksek atış gücünde ve E/O sensörler ve lazer mesafe ölçüm birimleri ile donatılmış lazer güdümlü mermi/stabilize otomatik top/ makineli tüfeğe sahip olacak.

Denizaltı Savunma Harbi (DSH)

TF-2000 HSHM, etkin bir DSH için kullanabileceği hafif torpido silahlarına, sualtı hedef tespit ve takip maksatlı başa monteli sonar sistemine, torpido savunma sistemine, çekilebilir aktif ve pasif sonar dizinine sahip olacak ve geminin tüm DSH silah ve sensörleri savaş yönetim sistemi ile entegre yapıda çalışacak. Gemide yer alan DSH sistemlerine ilave olarak, üzerine konuşlanacak DSH maksatlı helikopter ile uzun menzilden itibaren etkin bir DSH kabiliyeti sağlanacak.

Muhabere ve seyir sistemleri

TF-2000 HSHM, stratejik, operatif ve taktik alanda güvenilir, tanımlı harekât ihtiyacına cevap verecek şekilde emniyetli, süratli ve alternatifli dâhili ve harici muhabere sistemlerine sahip olacak.

Seyir amacıyla, 360° kaplama sağlayacak LPI özellikli seyir radarı, WECDIS ve WAIS sistemleri, suüstü arama ve seyir radarı fonksiyonlarını aynı anda yerine getirebilecek çift maksatlı suüstü arama/seyir radarı, elektronik seyir haritaları ve çeşitli seyir yardımcıları ile Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)’nün kurallarına uygun denizde çatışmayı önleme sistemleri ile teçhiz edilecek.

Elektronik Harp (EH) sistemleri

TF-2000 HSHM, hassas analiz yapabilen ve hedefin teşhisini çok kısa sürede yapabilecek kütüphane imkânına sahip bir milli Elektronik Destek (ED) sistemine, geniş bir frekans aralığında karıştırma yapabilecek Elektronik Taarruz (ET) cihazına, Lazer Tespit-İkaz Sistemlerine, diğer silah/sistemlerle müşterek/koordineli olarak kullanılabilecek fonksiyonel imha sistemlerine aynı anda kumanda edebilecek olan Milli bir EH Suitine sahip olacak.

ADVENT Savaş Yönetim Sistemi (SYS)

TF-2000 HSHM, ağ destekli harekât yaklaşımının gerektirdiği ihtiyaçlara cevap veren, bütünleşik karar destek sistemleri ile taktik karar vericinin süratli ve doğru karar vermesini kolaylaştıracak milli ve yerli olarak geliştirilmiş GENESİS ADVENT Savaş Yönetim Sistemi (SYS)’ne sahip olacak.

Hava araçları

TF-2000 HSHM gemisinde, en az 15 ton azami kalkış ağırlığına sahip 2 adet Orta Yük Nakliye Helikopteri ile keşif/taarruzi maksatlı sabit veya döner kanatlı 2 adet Gemiye Konuşlu İnsansız Hava Aracı (GİHA)’nın gece-gündüz iniş ve kalkış yapabileceği, konuşlanabileceği ve servis alabileceği platform ve hangar desteği ile yedek silah cephaneliği ve JP-5 yakıtı ikmal imkânı mevcut olacak. Gemide bulunacak (helikopter) platform; gece ve gündüz aletli meteorolojik şartlarda harekât yapılmasına imkân sağlayan Seviye-1 ve konuşlanma alanı için servis imkânı olan Sınıf-2 sertifikasyonuna sahip olacak.

Hidrodinamik tasarım

Benzer gemilerin tekne formlarından esinlenilerek regresyon hesaplamaları yapılmış ve TF-2000HSHM tekne formu, geliştirilen özgün yazılım kullanılarak Parametrik Tekne Formu hesap yaklaşımıile çok amaçlı tekne formu optimizasyonu gerçekleştirilerek tasarlanmıştır.

Beka-iz azaltımı ve yapısal dayanım

TF-2000 HSHM Beka Tasarımı yaklaşımı kapsamında, güncel teknolojik seviyeye uygun olarakradar kesit alanını (RKA), sualtı akustik gürültü seviyesini, manyetik ve kızıl ötesi (K/Ö) izseviyesini azaltacak şekilde tasarlanmakta. Bu amaca ulaşmak için, geminin tasarımının ilkaşamasından itibaren iz yönetimi yaklaşımı uygulanıyor.

TF-2000 HSHM Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) tehdit ortamında harekât icra etmesine imkân sağlayacak sensör ve korunma sistemlerine sahip olacak; gemide atmosfer basıncından yüksek pozitif hava akışına sahip Toplu Koruma Bölgeleri (TKB) bulunacaktır.

TF-2000 HSHM gemi yapısı Beka Tasarımı yaklaşımıyla, güncel sualtı ve suüstü silah tehditlerine dayanacak ve geminin duruş gücünün artırılmasını sağlayacak şekilde dayanımı artırılmış gemi mukavemet yapısında yüksek beka kabiliyetine sahip olarak tasarlanmakta.

Gemi temel yapısal konstrüksiyonuna ait yapısal düzen ve yapısal eleman boyutları (güverte ve dış kaplama sac kalınlıkları, balistik kaplama yapısı, çift perde konstrüksiyonu vb.), birçok tehdit tiplerinin gerektirdiği mukavemet isterlerini sağlayacak şekilde geliştirilen beka hesap metodolojisi ile belirlendi.

Yüksek beka kabiliyeti kazandırılmasına yönelik olarak belirlenmiş olan temel yapısal konstrüksiyon tasarımı, her bir tehdit için global ve lokal olarak yapılacak sonlu elemanlar metodu (SEM) beka analizleri ile doğrulanacak.

Yapısal dayanıma ilave olarak tüm gemi tasarımı için, toplam beka kapsamında vurulma olasılığı, silah etkilerine karşı zayıflık ve toparlanabilme özelliklerinin incelenmesini sağlayan beka programları ile beka analizleri yapılarak beka tasarımı çalışmalarının tamamlanması öngörülmektedir.

Tekne yapısı

TF-2000 HSHM gemisinin yapısal boyutlandırması ve boyuna mukavemet hesapları Türk Loydu Askeri Gemi Klaslama Kurallarına uygun olarak yapılmış, tekne yapısı tasarım konsept ve prensipleri belirlenmiştir. Geminin yapısal tasarımı, milli harp gemilerine özgü geliştirilen analiz yaklaşımı kullanılarak beka-yapısal dayanım kapsamındaki analizlerle birlikte Türk Loydu Askeri Klaslama Kuralları ve bu kuralları bütünleyen Türk Deniz Kuvvetleri askeri standartları, diğer askeri standartlar ile ulusal/uluslararası standartlara uygun olarak yapılan Mukavemet ve Titreşim SEM analizleri ile doğrulanacak. Bu analizler süresince, ağırlık ve dolaylı olarak geminin idame ve inşa maliyetlerinin azaltılmasını hedefleyen yapısal optimizasyon yaklaşımı uygulanacak ve sonucunda 3-boyutlu yapısal konstrüksiyon tasarımı elde edilecek.

Tekne ve üst binaların ana malzemesi olarak yerli üretim yüksek mukavemetli gemi inşa çeliği kullanılması öngörülmektedir. Mukavemet gereklerinin izin verdiği ölçüde ağırlık azaltımına yönelik olarak üst bina yapılarında alüminyum malzeme kullanılacak.

Ana Tahrik Sistemi (ATS)

Ana Tahrik Sistemi harekât ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, geminin beka dayanımı, sürat-manevra isterleri, seyir profili ve ömür boyu maliyetleri dikkate alınarak optimize edilecek.

HSHM’nin tasarım sürecindeki gelinen aşama itibarıyla; tahrik sisteminde güvenilirliği yüksek, performansı ispatlanmış, yedeklenebilir ve maliyet etkin CODOG Ana Tahrik Sistemi konfigürasyonuna sahip olması öngörülüyor. Öngörülen CODOG konfigürasyonunda;

• Düşük sürat kademeleri ile intikal sürati için ekonomik kullanım sağlayacak 2 adet dizel makine,

• Yüksek sürat ihtiyaçları için güç yoğunluğu yüksek 2 adet gaz türbini,

• Farklı sürat kademelerinde optimum itkiyi sağlayacak 2 adet kontrol edilebilir piçli pervanesistemi kullanımı planlanıyor.

TF-2000 HSHM’nin makine daireleri yerleşiminde geminin bekasını artırmak üzere; dizel makineler, gaz türbini tahrik üniteleri, devir düşürücüler ve dizel jeneratörler kritik öneme sahip ekipmanlar birbirinden ayrı kompartımanlara yerleştirilmiştir.

TF-2000 HSHM’de makine daireleri, farklı tahrik ünitesi üreticilerinin alternatif bulundurularak boyutlandırılmıştır.

Esnek Görev Bölmesi (EGB)

TF-2000 HSHM gemisinde, icra edilecek harekâtın nev’ine göre geminin ihtiyaç duyacağı seyyar faydalı yükleri taşımaya imkân verecek Esnek Görev Bölmesi (EGB) bulunacak. EGB’de;

• 10 adet 20 ft konteyneri veya 4 adet RHIB (12 m) veya 15 ton azami kalkış ağırlığına sahip 1 adet Orta Yük Nakliye Helikopterini taşıyabilecek alan bulunacak,

• Konteyner veya RHIB’leri alan içerisinde üç boyutlu taşıyabilecek ve geminin sancak ve iskele bordalarından sahile indirilebilecek 15 ton kaldırma kapasitesine sahip köprü kreyn ve yan kapaklar konuşlanacak,

• Konteyner veya helikopteri konuşlandırabilmek maksadıyla hangar ile arasında geçiş olacak,

• Harekâtın nev’ine göre ihtiyaç duyulacak bağımsız konteynerlere elektrik, su ve havalandırma sağlayabilecek altyapı bulunacak,

• İcra edilecek görevin niteliğe göre insansız suüstü ve sualtı araç ve sistemleri konuşlandırılabilecek ve insansız suüstü ve sualtı araç ve sistemleri denize indirilebilecek, denizden alınabilecek.

Manevra sahaları

Gemide baş altı manevra sahası, sancak-iskele vasat manevra sahaları ve kıç altı manevra sahası olmak üzere dört adet manevra sahasına sahip olacak şekilde tasarlanan TF-2000 HSHM’de ihtiyaç duyulması halinde, EGB’nin sancak ve iskele tarafları ilave manevra sahası olarak kullanılabilecek.Geminin RKA izinin azaltılması maksadıyla, tüm manevra sahalarında kapalı mahal yaklaşımı kullanıldı.

Gemide, özel harekât ve personel nakil maksatları için kullanılmak üzere 16 kişilik taşıma kapasitesine sahip 3 adet yüksek süratli RHIB bulunacak. RHIB’ler, insanlı/insansız kullanılabilecek ve görevin niteliğine göre farklı faydalı yükleri taşıyabilecek yapıda olacaklar.

RHIB’lerden 2 tanesi sancak ve iskelede konuşlandırılacak vasıta mataforasıyla denize indirilecek ve denizden alınacak. Denizli havalarda daha emniyetli olarak mayna/hisa edilmesi maksadıyla, düşük süratlerde kullanılmak üzere diğer RHIB kıç altında bulunan kıç kapak/rampa sistemi vasıtasıyla denize indirilecek ve denizden alınacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın