Hasankeyf Müzesi’ne ulaşım teknelerle sağlanacak

MDN İstanbul

Ilısu Barajı HES Projesi kapsamında, kültürel varlıkları koruma kurtarma çalışmaları ile baraj gölü sahasında yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan eserlerin sergilendiği Hasankeyf Müzesi, kapılarını açtı. Bölge illerindeki kurtarma kazılarında çıkarılan farklı dönemlere ait eserlerin de nakledilmesiyle, 73 bin m2 alan üzerine inşa edilen ve 4 bin m2 kapalı alandan oluşan müzede, Hasankeyf’in yanı sıra Batman, Mardin, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır’daki kurtarma kazılarında çıkarılan Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Demir Çağı, Ortaçağ, Roma, Artuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 1453 eser yer alıyor.
Hem teknelerle hem de inşa edilen köprü ile ulaşılabilecek müzedeki eserler, kronolojik düzende, ait oldukları döneme ilişkin görsel canlandırmalarla ziyaretçilere “o dönemde yaşıyormuş hissi” uyandıracak.
Binlerce yıl önce Dicle Nehri kenarındaki mağaralarda yaşayan insanların yaşam tarzlarının mum heykellerle yansıtıldığı müzede, kafeterya, fuaye ve multivizyon alanı, konferans salonu, çocuk eğitim atölyesi, müze mağazası, kütüphane, idari birimler, atölye ve laboratuvar yer alıyor.
Müze, yeni yerleşim alanına taşınan Zeynel Bey Türbesi, Er Rızk Camisi minaresi ve yapı elemanları, Süleyman Han Camisi minaresi ve yapı elemanları, Yamaç Külliyesi mihrabı, Koç Camisi kapısı ve mihrabı, Orta Kapı, Kızlar Camisi, Er-Rızk Camisi ve yapı elemanlarının maketlerine de ev sahipliği yapacak.
Bunu Paylaşın