Hamsi için aşırı avcılık uyarısı

MDN MEDIA

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ)’nden Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, bu yıl fazla hamsi avlanırsa, balıkçıların bir sonraki yıl avlayacak hamsi bulmakta güçlük çekeceğini söyledi

1 Eylül’de av sezonunun açılmasıyla, Doğu Karadeniz’deki balıkçılar bu yıl bolluk yaşanan hamsiye yoğun ilgi gösterdi. Konu üzerinde konuşan KTÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, geçen yıl bol miktarda avlanan palamudun, bu sene azaldığını ve aynı durumun hamside de görülebileceğine dair uyarıda bulundu.

Hamsiye dayalı korkunç bir sektör var

Kocabaş, “Bu yıl için palamudu zor göreceğiz demiştik. Şimdi palamut çıkıyor ama numunelik çıkıyor. Tezgâhlar da hamsiye kaldı. Şu an biraz mezgit ve istavrit çıkıyor. Bu şekilde av baskısını devam ettirirsek, yakın bir zamanda onları da tezgâhta göremeyeceğiz. Hamsiye dayalı korkunç bir sektör var. Balık unu fabrikaları var. Hamsi, Karadeniz kıyısını geziyor. Peşinde de bizim teknelerimiz var. Koruma tedbirleri her zaman olmalı. Devlet denetlemesini en sıkı şekilde yapmalı, cezalar caydırıcı olmalı. Gerçek balıkçı korunmalı” dedi.

İklim değişikliği de hamsiyi yok edebilir

Geçen sene balıkçılar, hamsinin avcıları olan palamut, çinekop ve lüferi çok avladığı ve hamsiye av sınırlaması getirildiği için bu sene hamside bolluk yaşandığına değinen Kocabaş, aşırı avlanma dışında, iklim değişikliğinin de hamsinin yok olmasına katkı sağlayabileceğini dile getirdi.

DHA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın