Hamas-İsrail saldırısından sonra tanker oranları aniden yükseldi

MDN MEDIA

Hamas ve İsrail arasında yaşanan gerilimden beri neredeyse bütün ticaret rotalarında petrol taşıma maliyeti yükseldi

Londra’da bulunan Baltic Exchange verilerine göre, 9 Ekim’den bu yana 16 global ticaret rotasında nakliye fiyatları yüzde 50 yükseldi. Akdeniz rotalarında ise, iki katına çıktı.

Artışa, potansiyel enerji kesintisi ve Meksika Körfezi yoğunluğu zemin hazırladı

Londra merkezli Fearnley’s Shipbrokers UK Ltd. Müdürü Halvor Ellefsen’e göre, bu yükselişin kökleri bir süredir Meksika Körfezi’nde uzatılan yoğun ihracat süresinden ve İsrail ve Hamas arasındaki çatışmanın Orta Doğu’da bulunan diğer üreticilere sıçraması durumunda yaşanacak, potansiyel bir kesinti endişesinden kaynaklandı.

“Nakliye sektörü, jeopolitik karmaşadan yararlanır”

Nakliyeyle ilişkili exchange ticaret fonlarını yöneten Breakwave Advisors LLC Yönetici Ortağı John Kartsonas ise, nakliye sektörünün yıllar boyu jeopolitik karışıklıklardan yarar sağladığını ve bir savaş ya da anlaşmazlık çıktığında, tüccarların ilk önceliğinin enerji tedarikini güvence altına almak olduğunu ekledi.

Worldscale puanındaki artış

Tanker endüstrisi oranları, binlerce ticaret rotasındaki ton başına düşen dolar maliyetini müzakere etmeyi kolaylaştıran Worldscale puanlarıyla ölçüyor. Bu puan 16 Ekim itibariyle, Akdeniz rotaları için 107,78’den 219,44’e yükseldi.

Bloomberg

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın