‘Hak sahibi olduğumuz tüm denizlerde gereken mücadeleyi vermeliyiz’

MDN İstanbul

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası (İMEAK DTO) Yönetim Kurlu Başkanı Tamer Kıran, MarineDeal News’e özel verdiği 1 Temmuz Kabotaj Bayramı mesajında Doğu Akdeniz’deki haklarımıza dikkat çekti.

Bir devletin, kendi karasularında, limanları arasında, iç sularında, göllerinde deniz yolu ile yük ve yolcu taşımacılığının sadece o ülke vatandaşlarına ait gemiler/deniz araçları ile yapılabileceği anlamına gelen kabotaj, bir deniz ülkesi olmanın temelidir.

Gerek ulaşım anlamında sunduğu imkânlar gerekse barındırdığı zenginlikler nedeniyle denizlerin önemi 21’inci yüzyılda daha da artmış, dünya ekonomisinin ve uluslararası ticaretin belkemiği olma özelliğini perçinlemiştir. Denizcilik ve deniz ulaşımının, yakın zamanda yaşadığımız Covid-19 salgını sürecinde de ekonomilerin ayakta kalması, toplumsal ihtiyaçların temini ve tedarik zincirinin sürdürülebilirliği açısından ne kadar hayati öneme sahip olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Köklü geleneği ve büyük bir geçmişi olan Türk denizciliği, yabancı ülke gemilerine tanınan ayrıcalıklar nedeniyle maalesef ilerleyememiş, yabancılara tanınan kapitülasyonlar, sadece ekonomik olarak geriye götürmekle kalmayıp denizciliğin gelişmesini de engellemiştir.

Kurtuluş Savaşı sonrasında ekonomik kalkınma hamleleri yapmaya başlayan genç Türkiye Cumhuriyeti, 19 Nisan 1926 tarih ve 815 sayılı “Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Karasuları Dahilinde İcrayı Sanat ve Ticaret Hakkındaki Kanun’’ ile Türkiye karasularında kabotaj hakkını tamamen Türk vatandaşlarına ve firmalarına vermiştir. Söz konusu kanun 1 Temmuz 1926 gününden itibaren yürürlüğe girmiş ve bugün Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak Türk ulusuna armağan edilmiştir.

Denizlerimizdeki egemenlik haklarımızı geri alan bu Yasa ile Türk limanları özgürlüğüne kavuşmuştur. Bu tarih, Lozan Antlaşması’nın denizlere yansıtılması, bağımsızlığımızın ve egemenliğimizin denizlerdeki tescili, Cumhuriyet sonrası denizciliğimizin gelişmesine yönelik ilk yasal dayanaktır. Kabotaj Kanunu, Osmanlı Devleti’nin kapitülasyonlar kapsamında yabancı ülke gemilerine tanıdığı ayrıcalıkları ortadan kaldırmış ve kabotaj hattında deniz ticareti yapma ayrıcalığını Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vermiştir.

Türk denizciliği bugün ulaşmış olduğu düzeyi, Cumhuriyet’e, Cumhuriyet’in kazanımı olan Kabotaj Kanunu’na, o ilk yılların inanılmaz çabalarıyla elde edilen düzenlemelere ve sonuçlarına borçludur. Denizcilik sektörümüzün bugün modern gemileri inşa etme kapasitesine sahip tersaneleri, yetişmiş personeli ve büyüyen deniz ticaret filosuyla ülke ekonomisine katkısı her geçen gün artmaktadır.

Ülkemizin, yer aldığı coğrafyadaki stratejik öneme haiz konumu, sahip olduğu avantajlardan faydalanılarak dünya deniz taşımacılığındaki payımızın artırılması geleceğimiz yönünden büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, denizcilik sektörünün desteklenip geliştirilmesi, deniz ticaret filomuzun rekabet gücünün artırılması öncelikli amacımız olmalıdır. Ülkemizin dünya denizciliğinde söz sahibi olması yönünde emin adımlarla ilerlemesi için hep birlikte denizciliğimize gereken önemi vermeliyiz.

Geçmişte limanlarımız arasındaki yük ve yolcu taşımacılığından ve karasularımızdaki zenginliklerden faydalanabilmek için nasıl mücadele ettiysek bugün de özellikle Doğu Akdeniz başta olmak üzere ülkemizin hak sahibi olduğu tüm denizlerde aynı mücadeleyi vermemiz gerekmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, tarihimizin tüm büyük denizcilerini, deniz savaşlarında, deniz kazalarında hayatını kaybeden bütün şehitlerimizi, bu mesleğe emeği geçen ve ebediyete intikal eden tüm denizcilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, bu sektörün gelişmesinde ve ilerlemesinde emeği geçen tüm denizcilerin ve tüm halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın