Güney Kore kargo gemisini alıkoydu

MDN MEDIA

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Kore ve Japonya arasındaki Yeosu Limanı yakınlarında seyir halindeki bir kargo gemisini alıkoyduğuna dair basında çıkan haberleri doğruladı

Bu kararın sebebi, Seul Hükûmeti’nin Kuzey Kore’ye karşı Rusya ile silâh ticareti yapan gemilere yaptırım uygulanması ve yaptırım ihlalleri nedeniyle Kuzey Kore’ye yönelik denetimlerin arttırılması ihtiyacı.

Resmi açıklamada, hükûmetin De Yi adlı gizemli kargo gemisinin yaptırımları ihlal ettiği iddialarına ilişkin olarak ABD ile işbirliğine dayalı bir soruşturma yürüttüğü belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne göre, gemi Güney Kore Sahil Güvenliği tarafından durdurulması emredildiğinde başta durmayı reddetti. Daha sonra 30 Mart’ta gemiyi Busan’daki demir attığı yere yönlendirmeyi başardılar, ancak raporlar mürettebatın işbirliği yapmayı reddetmeye devam ettiği yönünde. Şu ana kadar mürettebat geminin kargo kapaklarını inceleme için açmayı reddetti.

Raporlar geminin vatansız olduğunu söylerken, uluslararası veri tabanları da geminin bayrağını ve sahipliğini bilinmiyor olarak listeliyor. 2006 yılında inşa edilen 6.749 dwt’lik geminin bilinen son sahibi ve işletmecisi Hong Kong’da bulunuyor. Gemi inşa edildiğinden beri Çin’de kayıtlı olsa da 2022’de satılmış gibi görünüyor.

Maritime Executive

Bunu Paylaşın