Güney Kıbrıs’tan ikinci arama lisansı

MDN İstanbul

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Akdeniz’de ilan ettiği 5’inci parselde ExxonMobil ve Katar Petrolleri şirketler ortaklığına hidrokarbon aramaları için ikinci lisans verdi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) 5’inci parseldeki hidrokarbon arama lisansına ilişkin ExxonMobil ve Katar Petrolleri şirketler ortaklığı ile ‘Arama ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi’ imzaladı. Anlaşma ile ilgili şirketlere bölgede arama yapmaları için lisans verildi.

Anlaşmaya göre Katar Petrolleri 5’inci parselde yüzde 40, ExxonMobil ise yüzde 60 paya sahip olacak. Rum tarafı bir hafta önce de aynı şirketlere arama yapmaları için ilk lisanslarını lisans vermişti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi daha önce de Fransız TotalEnergies ve İtalyan Eni ile 7 lisans anlaşması yapmıştı.

Kuzey Kıbrıs’tan tepki
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin iki şirkete arama lisansı vermesinin ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yapılan anlaşmaya tepki gösterdi.

KKTC Dışişleri Bakanlığı, “Rum tarafının bu faaliyetlerine devam etmesi karşısında ana vatan Türkiye ile birlikte bölgedeki hak ve çıkarlarımızı kararlılıkla muhafaza etmeyi sürdüreceğiz.” açıklamasında bulundu.

Açıklamada, Rum tarafının bu ve benzeri tek yanlı hareketleri bölgede kimin gerginlikten yana olduğunu teyit etmektedir. Bu tek yanlı adım, tüm uyarılarımıza rağmen Kıbrıs Türk halkının haklarının açık bir şekilde gasbedilmesi ve Türkiye’nin bölgedeki haklarının yok sayılmasının Kıbrıs Rum yönetimi tarafından tescili anlamına gelmektedir,” ifadeleri kullanıldı.

Euronews

Bunu Paylaşın