Gündem yoğun, piyasalar hareketli

MDN İstanbul

Enflasyonu düşürmeye çalışan merkez bankalarının attığı adımlar, belirledikleri faiz oranı kararları ve açıklanan makro verilerin beraberinde getirdiği ileriye yönelik beklentiler döviz ve emtia piyasalarında belirleyici oldu

Makroekonomik açıdan önem düzeyi yüksek olan veri akışının yoğun bir şekilde yaşandığı kasım ayında merkez bankalarının attığı adımlar dikkatle takip edildi. Küresel piyasaların başrol oyuncusu ABD tarafında açıklanan veriler global anlamda olumlu sinyaller üretirken Fed beklentiler dâhilinde 75 baz puanlık faiz artışına giderek politika faizini yüzde 4 seviyesine yükseltti. Fed Başkanı Powell, yüzde 2 enflasyon hedefine vurgu yaparken ilerleyen günlerde daha yumuşak faiz artışlarının gelebileceğinin sinyalini verdi. Özellikle ABD tarafında 3 Kasım 2020 tarihinde açıklanan ekim ayına ait ISM imalat dışı satın alma müdürleri endeksi (PMI) ve 1 Kasım’da açıklanan ekim ayına ait ISM imalat satın alma müdürleri endeksi (PMI) verilerinin kritik 50 seviyesinin üstünde gelmesi önümüzdeki günler adına pozitif rüzgârların esmesine zemin hazırladı. 4 Kasım’da yayımlanan ABD istihdam verilerine göre, ekim ayında tarım dışı istihdam seviyesinin 261 bin ile beklentilerin üzerinde açıklanması ve ortalama saatlik kazançların yüzde 0,4 ile beklentiler dâhilinde fakat bir önceki seviyesinin üzerinde gelmesi Fed’in yüzünü güldürdü. Herkesin merakla beklediği enflasyon seviyesi ise ciddi bir düşüş kaydederek yüzde 7,7 oranında açıklandı. İşsizlik oranında yaşanan artış piyasalarda hafif tedirginlik yaratsa da kasım ayı ABD piyasalarının işine yaradı diyebiliriz.

Faiz artıran merkez bankalarına İngiltere de katıldı

Brexit sonrası kendi yolunu çizmeye çalışan ve Başkanlık koltuğunda oturan ismin değişmesi ile siyasi politik belirsizlikleri kısmî de olsa geride bırakmış İngiltere’de ise ekim ayında yıllık yüzde 2,4 ile artış gösteren ekonomik büyüme verisi Parlamento’nun ve Merkez Bankası’nın derin bir nefes almasını sağladı. 75 baz puan artış yapan merkez bankaları kervanına katılan İngiltere’nin politika faizi yüzde 3 seviyesinde açıklandı. İşsizlik oranının kabul edilebilir düzeyde olduğu İngiltere ekonomisi için kafalarda soru işareti yaratan konu ise 16 Kasım’da açıklanan ekim ayına ait enflasyon verisinin yüzde 11,1 ile beklentilerin çok üzerinde çıkması oldu.

Her ne kadar 1 Kasım’da açıklanan ekim ayına ait imalat satın alma müdürleri endeksi (PMI) verisi bir önceki seviyeye nazaran artış göstermiş olsa da yüzde 46,2 ile 50 seviyesinin altında kalarak imalat sektörü için negatif havanın hâlâ hâkim olduğunu gözler önüne serdi.

Enerji krizi ve yüksek enflasyon ile mücadele eden Euro Bölgesi’ndeyse 3 Kasım’da açıklanan ve eylül ayına dayanan işsizlik oranı yüzde 6,6 ile artış kaydetti. Hafif gerileme gösteren ekim ayı enflasyon verisi yüzde 10,6 oranında açıklanırken yine ekim ayına ait ekonomik büyüme oranı yüzde 2,1 ile sabit kaldı. Euro Bölgesi’nin lokomotif ülkesi Almanya’da ise PMI verisinde düşüş gözlemlenirken ekim ayına ait enflasyon oranı yüzde 10,4 ile beklentilere paralel geldi.

Çin’de enflasyon düşüş gösteriyor

Asya-Pasifik ülkelerinde ve özellikle Çin cephesinde ithalat ve ihracat oranlarında yaşanan daralma ve 49,2 ile yeterli seviyede olmayan 1 Kasım’da açıklanan ekim ayına ait Caixin imalat satın alma müdürleri (PMI) verisi yatırımcıların dikkatle takip ettiği önemli veriler arasında yer aldı. Çin’de ekim ayı enflasyon yüzde 2,1 ile düşüş gösterirken, Avustralya Merkez Bankası, yüzde 2,85 faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek kasım ayını pas geçti. Yeni Zelanda cephesindeyse yapılan 75 baz puanlık artış politika faizini yüzde 4,25 seviyesine yükseltirken ilgili para biriminin küresel bazda değer kazanmasına zemin hazırladı.

Kripto borsasının geleceği soru işareti

Dolar endeksinin küresel bazda kâr satışları ile karşılaşması son 8 aydır düşüş gösteren altın ons’un talep görmesine ve tepki alımları ile karşılaşmasını destekledi. Kritik 1775 dolar direncinde hız kesen altın ons ay sonuna doğru hafif gerileme kaydederek denge arayışını sürdürdü. 0,95 desteğinde alıcı bulan Euro/dolar paritesi ise dolar aleyhine esen rüzgârdan nasibini alarak 1,0350 seviyesinde hız kesti. Kripto tarafında yaşanan dalgalı seyir FTX Borsası’nın iflasını açıklaması ile daha sert hareketlerin yaşanmasına neden oldu. BTC, kasım ayında yüzde 15’e yakın değer kaybederek 15 bin 500 dolar seviyesinin altını test etti. FTX Borsası’nın iflası piyasalarda domine etkisi yarattığı için birçok Merkeziyetsiz Finans (DeFi) ve spot kripto para borsalarının geleceği hakkında soru işaretlerini beraberinde getirdi. Ay başından itibaren pozitif bir seyir izleyen ABD vadeli endekslerinde ise Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq borsaları kasım ayını ciddi bir şekilde değer artışı kaydederek tamamladı.

Borsa İstanbul rekor tazelemeye devam ediyor

Yurtiçi piyasalarda ise Borsa İstanbul, özellikle bankacılık sektörü ve BIST 100 içinde ağırlık oranı yüksek olan SASA ve HEKTAŞ gibi şirketlerin öncülüğünde rekor tazelemeye devam etti. Tahıl koridoru sürecinde ara buluculuk rolünü üstelenen Türkiye, anlaşmanın 12 ay vade ile uzatılmasının zeminini hazırlayacak adımlar attı.

Aralık ayında yıl sonuna yaklaşılması nedeni ile global fonlarda ve trader pozisyonlarında kâr realizasyonu yaşanabileceği gibi, ABD piyasalarının Noel tatiline girecek olması piyasalarda oynaklığın azalmasına ve fiyatlamaların daha dengeli bir zeminde oluşmasına sebebiyet verebilir. Emtia cephesinde yaşanan tepki alımlarının devamı niteliğinde yaşanabilecek talep karşılama dönemi ve küresel ticarette yaşanan daralmanın devamı BDI endeksinin yönünü belirleyecektir.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın