Güncel yat pazarında dikkat çeken faktörler

MDN İstanbul

Lüks yatlar büyük, son derece lüks, profesyonel mürettebatlı motorlar veya 23 metreden 80 metreye kadar genişleyen yelkenli yatlardır. Lüks yatlarda genellikle yüksek standart ve konforla dolu kusursuz bir lüks deneyim sağlamak için özel amaçla kişiye özel inşa edilenlerin yanı sıra kiralananlar da mevcuttur. Geleneksel olarak ahşap, elyaf takviyeli polimerler ve kompozitler kullanılarak üretilen yatlar son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Lüks yatlara olan talebin, lüks yat pazarında 2025 yılına kadar yüzde 7,8’lik bir büyümeye etki etmesi bekleniyor.
Lüks yat pazarındaki bu durum, yüksek gelire sahip bireylerin fazlalaşması, boş zaman aktivitelerine eğilimin artması ile yurtdışı tatil trendinin büyümesiyle insanların yaşam tarzında meydana gelen değişime bağlanabilir.
23-36 metre segmenti, 2017 yılında genel lüks yat pazar payına hâkim oldu ve bu durumun uzunca bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Geliştirilmiş tasarım, stil, konfor, yaşanabilirlik, teknolojik yenilikler ve performans, 23-36 metre lüks yata yönelimi artırıyor. Ayrıca, hem iç hem de dış mekânların mükemmel optimizasyonu da, bu segmente karşı tüketiciyi yönlendiriyor.
Tipik bir motor yat, geniş bir oturma alanı ve oturma alanlarından ayrılmış lüks kamaralara sahiptir. Kabinler, özellikle daha büyük motoryatlarda bir otel suiti gibi lükstür. Bu tür tekneler konforlu konaklamayla birlikte birçok çeşitli eğlence-aktivite olanakları sağlamaktadır ve motoryatın, lüks yat pazarında önümüzdeki yıllarda güçlü bir büyüme göstermesi beklenmektedir. Bu nedenle lüks yat pazarında 2025 yılına kadar yüzde 7,8’lik bir büyüme kaydedilmesi beklenmektedir.

Yat inşasında malzeme seçimi
Son teknolojik gelişmeler gözden geçirildiğinde, malzemelerdeki gelişimin yat inşasında anahtar rol oynadığı açıktır. Yat yapımı için malzeme seçimi; mukavemet/ağırlık oranı, boyut, sertlik ve taşıma yükü gibi farklı parametrelere bağlıdır. Böylece, yat üretimi sırasında malzeme seçimi önem kazanmaktadır. FRP (Fiber Reinforced Polymers-Elyaf Takviyeli Polimerler) malzemeleri deniz ortamındaki uygulamalar için muazzam bir potansiyel sunar. Fiber takviyeli plastik, sayısız avantajları nedeniyle yat üreticileri tarafından en çok tercih edilen malzemedir. FRP hafiftir, bu da artan hız, artan yük ve yakıt tüketimini azaltır. Ayrıca, FRP düşük sertliğe ve yüksek korozyon direncine sahiptir, böylece yat yapımı sırasında gerekli esnekliği sağlar.
Global lüks yat pazarı boyut, tip ve malzemeye göre bölümlere ayrılmış durumda. Büyüklüğüne bağlı olarak, lüks yat pazarı 23-36 metre, 37-76 metre ve 76 metre üzerinde segmentlere ayrılmıştır. Pazar türüne göre yelkenli lüks yat, motorlu lüks yat ve diğerleri; malzemeye dayanarak da FRP/kompozitler, metal/alaşımlar ve diğerleri şeklinde üçe ayrılmıştır.
Lüks yat pazarındaki kilit oyunculardan bazıları; Alexander Marine Co Ltd, Damen Tersaneler Grubu, Azimut Benetti S.p.A., Feadship, FERRETTI S.p.A., Horizon Yacht USA, Princess Yachts International plc, Sanlorenzo S.p.a, Sunseeker International Limited ve Viking Yacht Company’dir.

Yat talebini etkileyen faktörler
Mevcut ve gelecekteki lüks yat endüstrisi trendleri, lüks yat pazarının genel çekiciliğini belirlemek üzere şekillendirilmiştir. Tüketicilerin alım gücündeki büyüme ve yat turizmi gibi faktörler, lüks yat pazarının büyümesini yönlendirmektedir. Buna ek olarak, yatların kiralanması da küresel lüks yat pazarının büyümesini destekleyen önemli faktörlerden biridir. Bununla birlikte, sıkı hükümet düzenlemeleri ve çevre politikalarının yanı sıra bakım ve buna bağlı maliyetlerdeki artış, lüks yat pazarının büyümesini engelleyebilecek önemli faktörlerden bazılarıdır.

Lüks yat üreticisi ülkeler
İtalya, önde gelen lüks yat üreticisidir ve onu Hollanda, ABD ve Türkiye takip etmektedir. İtalyan endüstrisi, lüks yat segmentinde genel küresel liderlik konumunu sürdürmektedir. Son on yılda, iç talebin azalması nedeniyle İtalyan gemi üreticileri uluslararası ve gelişmekte olan pazarlara odaklanmaktadır. Düşük demirleme ve denizcilik vergileri, denizcilik yasası reformu ve bölgedeki kolay kiralama imkânları pazarın genişletilmesi için olumlu hükümet girişimleri olarak dikkat çekmekte. Ayrıca, Azimut, Benetti, Sanlorenzo ve Ferretti gibi önde gelen yerli üreticiler tarafından ticari stratejiler ve stratejik ittifaklar yoluyla ticaret ve uluslararası olmaya yönelik odaklanmak, İtalya’nın bölgede lüks yat üretimi için merkez olmasını sağlamıştır. Öte yandan Tayvan, Asya Pasifik bölgesinde yat üretimi için umut verici bir bölge olarak ortaya çıkmaktadır. Gelirdeki istikrarlı büyümenin yanı sıra ortalama yat uzunluğu ile Tayvan, ucuz ama kaliteli lüks yatları nedeniyle dünyanın dört bir yanındaki yat meraklılarının dikkatini çekiyor.

Bunu Paylaşın