Gül: Gemi inşaya özellikle büyük ilgi duyuyorum

MDN İstanbul

Deniz Ticaret Odası (DTO) olağanüstü toplantısında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü konuk etti. Toplantıda bir konuşma yapan Gül, DTO’da yapmış olduğu özel görüşmelerde sektörün sorunları ile ilgili daha detaylı bilgiler edindiğini, hepsini not ettiğini ve gerekli ilgiyi göstereceğini belirtti.
Dünyada yaşanan ekonomik kriz ve durgunluğun Türk denizciliğini de direkt etkilediğini kaydeden Gül, “Ziyaretimin böyle bir döneme rastlamış olmasının daha faydalı olduğu kanaatindeyim. Çünkü takip edilecek, ilgilenilecek bir çok husus olduğunu da öğrenmiş oldum. Türk bayraklı gemi sayısının artmasının da teşvik edilmesi ve gereken düzenlemeler teşvikler veya ilgi gösterilmesi gereken konular varsa bunlara da bakılması muhakkak gerekli” dedi.

Devlet desteklemeli

Gemilerin imalat safhasının büyük önem taşıdığını ve buna özellikle büyük ilgi duyduğunu kaydeden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun savunma sanayini de ilgilendiren askeri tarafı ve bir de sivil yanı var. Türkiye gibi büyük bir ülkenin gemi sanayisinin de güçlü olması gerektiğine candan inanıyorum. Onun için bunu kendi haline bırakmamamız gerekir. Gerek Doğu’da, Çin ve Kore gibi ülkeler gerekse vaktiyle Batı’daki ülkelerde denizcilik, devlet önceliği olduğu için gelişmiştir. Türkiye’de de devletin destekleri ile güçlü hale gelinmiştir ama bugün bazı fırsatlar kaçabilir. Daha ileriye gidecekken gidemeyebiliriz. Onun için imalat kısmında el birliği ile özel bir çalışma yapmamız lazım. Savunma sanayi ile ilgili kısım ayrıca çok önemli. Önce tabiiki kendi ihtiyaçlarımız açısından. Ama Türkiye savunma sanayisinde de dışarıya çok fazla ihracat yapabilecek durumdadır. Bu imkanı ve ilişkileri vardır. Son yıllarda özellikle birçok dost ve komşu ülkeyle askeri anlaşmaların imzalanmasına çok önem veriyoruz. Askeri anlaşmalar aynı zamanda savunma sanayindeki işbirliğimizi de kolaylaştırıcı anlaşmalardır. Savunma alanına giren gemicilikte de Türkiye’nin önünün çok açık olduğuna inanıyorum. Bu konuda Türk devleti olarak hepimizin sizlere çok yardımcı olabileceğine de inanıyorum.”

“Torba yasa ile destek gördük”

Toplantıda Cumhurbaşkanı Gül’e sektörle ilgili genel bir sunum yapan DTO Başkanı Metin Kalkavan, yarım kalmış gemiler için KGF’de (Kredi Garanti Fonu) özel bir düzenleme yapıldığının ve o düzenleme ile bugünkü miktara baktığımızda Hazine’nin yaklaşık 200 milyon TL’lik bir garantisinin sözkonusu olduğunu söyledi. Bankaların 300 milyon TL’lik kredi ile yaklaşık 25-30 adet yarım kalmış gemiyi aktif hale getireceklerini kaydeden Kalkavan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu KGF konseptinde olmayan bir uygulama idi. Ana tüzükleri değiştirilerek yapıldı. Bu sebeple teşekkür ediyoruz. Diğer yandan son torba yasa ile de çeşitli destekler görüyoruz. Ben bu yasaya sosyal barış yasası diyorum. Krize kadar çok düzgün ödemeler yapan firmalarımız bile krizde büyük sıkıntılar yaşadı. Bu yasa ile sağlanan kolaylıktan dolayı hükümete çok teşekkür ediyoruz. Ben burada sorunlardan bahsetmeyeceğim. Ancak şöyle bir isteğimiz var; bize ara sıra ne yapabiliriz diye sorulmasını rica ediyoruz. Bizim sektörümüzde başrolde devletler oynuyor. Devletlerle kurumların rekabet etmesi hiç kolay değil. Devletlerle ancak devletler rekabet edebiliyor. Bu anlamda diğer devletler hangi şartları sağlıyorsa biz de eşit şartları istiyoruz. O şartlarda rekabet etmek ise bize düşüyor.”
DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ise tersanelerde yarım kalan gemilerin tamamlanmakta olduğunu, bunun yanı sıra savunma sanayi için inşa edilenlerin bulunduğunu hatırlatarak “işçi sayısı azaldı ama tersanelerimiz sıfır noktasında da değil. Dışarıdan çok büyük sipariş alma imkanı var. Ama bu siparişleri bu dönemde alabilmek için rekabet kurallarının belirli şartlara gelmesi lazım. Bu noktada bir üyemizin önerisini dile getirmek istiyorum. Arkadaşımın geçici teşvik diye bir teklifi var. Bu konuda da yardımlarınızı talep ediyoruz” dedi.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın