Gübretaş 10 gemilik filo kuracak

Yüksel Tuğrul

Yurtiçi ve yurtdışındaki yatırımlarıyla son dönemde büyük sükse yapan Gübretaş, gözünü şimdi de denize dikti. İran’ın en büyük petro kimya tesisi Razi’yi satın alan şirket, 3 yıl içerisinde de 10 gemilik bir filo kuracak

Şubat ayı sonunda 681 milyon dolara İran’ın en büyük petro kimya tesisi olan Razi’yi satın alarak tüm dikkatleri üzerine çeken Gübre Fabrikaları (Gübretaş), geçtiğimiz günlerde de 4 milyon YTL’lik yatırımla, denizcilik sektöründe faaliyet gösterecek olan Negmar Denizcilik Yatırım Şirketi’ne yüzde 40 hisse ile kurucu ortak olduğunu açıkladı. Kuruluş aşamaları süren Negmar Denizcilik ile birlikte denizcilik sektöründe etkin bir şirket olmayı hedeflediklerini ifade eden Gübretaş Genel Müdürü Mehmet Koca, denizcilikteki hedeflerini MarineDeal’a anlattı. Denizcilik sektörünün son yıllarda yakaladığı başarıları Gübretaş olarak yakından izlediklerini ifade eden Mehmet Koca, Negmar Denizcilik ile gemi satın almaları ve gemi kiralamaları çerçevesinde deniz lojistiği sektöründe faaliyet göstereceklerini kaydetti. Negmar Denizcilik’in kuruluş çalışmalarının devam ettiğini belirten Mehmet Koca, 3 yıl içerisinde 10 gemilik bir filo kurmayı hedeflediklerini açıkladı. Koca, Gübretaş’ın da Negmar Denizcilik’in en önemli müşterilerinden biri olacağını da sözlerini ekledi.

Dubai’de yoğunlaşacağız
Gübretaş’ın öncelikli hedefinin Dubai’de yoğunlaşmak olduğunu söyleyen Genel Müdür Mehmet Koca, İran’daki Razi Petro Kimya Tesisleri’nin uluslararası bütün ticari faaliyetlerini Dubai’de Jebel Ali Serbest Bölgesi’nde kuracakları Gastrade Fzco şirketi üzerinden yapacaklarını açıkladı. Razi Petro Kimya Tesisleri’nin ticari faaliyetlerini uluslararası arenada daha etkili, başarılı ve problemsiz yürütebilmek için böyle bir yöntem izlediklerini söyleyen Mehmet Koca, Razi’deki konsorsiyum yapısını aynen Dubai’deki şirkette de oluşturduklarını anlattı.  “Dubai’de şirket kurma kararımızın ardından ilgili mercilere müracaatımızı yapacağız. Hukuki prosedürlere göre 15 gün ya da 1 ay içerisinde tamamlanır” diye konuşan Koca, yeni kurulan şirketin yönetiminde Gübretaş’ın etkin olacağını belirtti. Gübretaş’ın yurtiçinde de yatırımlarına devam ettiğini kaydeden Koca, bu yatırımların lojistik yatırımları olduğunu belirtti. İzmir bölgesinde bir lojistik merkezi kurduklarını ifade eden Koca, “Tekirdağ ve Diyarbakır’da yatırımlar yapacağız. Yarımca bölge müdürlüğümüzü Tekirdağ’a taşıdık. Onu destekleyecek bir lojistik merkezi oluşturacağız. Diyarbakır’da da lojistik merkezi kuracağız. Bu şekilde faaliyetlerimiz devam edecek. Pazardaki etkinliğimizi artıracak her türlü yatırıma gireceğiz” diye konuştu.

Yatırımcı Gübretaş’ın farkına vardı
Gübretaş’ın borsadaki yatırmcılarının da yüzünü güldürdüğünü hatırlattığımız Mehmet Koca, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören Gübretaş hisselerinin son 1 yılda borsada yüzde 727 yükselmesinin birkaç nedeni olduğunu söyledi. Son dönemde dünyadaki gübre firmalarının değer kazandığına dikkat çeken Koca, “Tüm gübre şirketlerinin bir yükselme trendi vardı. Gübretaş ise geçmişe nazaran daha az değerli bir durumdaydı, bu normalleşti. Son olarak da Gübretaş’ın son yıllardaki ticari ataklarını, kârlılığını, yurtdışı ve yurtiçi yatırımlarını yatırımcılar fark etti. Bütün bunların üzerine borsadaki hisselerimiz de yükseldi. Razi, SPK mevzuatı gereğince bilançomuzda tam konsolide edilecek. Dolayısıyla bu trend devam edecek” şeklinde konuştu. Gübretaş 2008 yılının ilk çeyreğinde 19,2 milyon YTL kâr açıkladı. Şirketin ilk çeyrekteki net satışları ise 276,9 milyon YTL olarak gerçekleşti. Öte yandan şirket 2007 yılı sonunda yatırımcısına 11 milyon 249 bin YTL temettü dağıtmıştı. Gübretaş’ın Razi’yi satın almasının yatırımcılara dağıtılan temettüyü yüzde 50 azaltığı açıklanmıştı.

Bunu Paylaşın