Green Ray projesine AB finansmanı

MDN İstanbul

Wärtsilä teknoloji grubunun da yer aldığı bir konsorsiyum, gemi yakıtı olarak LNG’nin çevresel ve iklimsel faydalarını geliştirerek deniz motorlarından metan kaymasını en aza indiren çözümler geliştirmek için Avrupa Birliği finansmanı sağladı.

Finlandiya’daki VTT Teknik Araştırma Merkezi tarafından koordine edilen Green Ray projesi, nakliye değer zincirindeki çeşitli şirketleri bir araya getiriyor. Projede; Chantiers de l’Atlantique Tersanesi, nakliye şirketi CMA CGA, klas kuruluşu DNV GL, Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü, gemi işletme şirketi MSC Cruises Management, kâr amacı gütmeyen kuruluş Revolve Water ve enerji devi Shell gibi şirketler yer alıyor.

Proje, hem 2 hem de 4 zamanlı düşük basınçlı çift yakıtlı motorlar için motor üstü teknolojiler ve yeni bir son işlem konsepti geliştirecek. Bu çözümler, iki yeni inşa üzerine kurulan ve biri mevcut bir gemiye uyarlanan göstericiler de dâhil olmak üzere yüksek bir teknolojiye hazır olacak şekilde geliştirilecek. Green Ray’de geliştirilen tüm teknolojiler, fosil LNG yerine biyo veya sentetik metanı da tam olarak kullanabilecek.

Wärtsilä ise proje adına tüm motor yüklerinde metan kaymasını azaltan, verimliliği artıran ve işletme maliyetlerini düşüren düşük basınçlı 4 zamanlı çift yakıtlı motorlar için özel birteknoloji geliştirecek. Bu teknolojinin, yolcu gemileri, feribotlar ve gaz taşıyıcıları tarafından yaygın olarak kullanılan, piyasadaki en büyük dört zamanlı motorlarda kullanılması hedefleniyor.

Wärtsilä ayrıca tankerler ve konteyner gemileri gibi taşıtlarda metan kaymasını azaltmak adına patentli bir LNG enjeksiyon sistemi etrafında çift zamanlı motorlar için bir motor üstü teknoloji geliştirecek. Her iki teknoloji de Green Ray ortakları ile işbirliği içinde proje sırasında denizde gerçek uygulamada gösterilecek.

LNG’nin deniz yakıtı olarak kullanımı, gelişmiş tedarik altyapısı, daha temiz yakıtlara net bir geçiş ve iklim değişikliğine sağladığı faydaları sayesinde hızlanıyor. Kullanılmayan ve dolayısıyla yanmamış yakıtın motorlardan, üretim ve tedarik zinciri boyunca atmosfere kaçan metan kayması sorunu, daha geniş bir alım önündeki ana zorluklardan biri olarak öne çıkıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın