GPH’den Akdeniz’de iki stratejik hamle

MDN İstanbul

s

Global Yatırım Holding iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH) Akdeniz’de yeni stratejik adımlar atıyor. GPH, İtalya’nın Taranto ve İspanya’nın Valensiya limanlarını portföyüne ekledi.

GPH, İtalya’daki Taranto Limanı’nın kruvaziyer liman operasyonlarına ilişkin 20 yıl süre ile işletilmesine yönelik İyonya Denizi Liman Başkanlığı tarafından seçilerek bir imtiyaz sözleşmesi elde etti.

Taranto Limanı’ndaki devlet tarafından finanse edilen ve yeni bir kruvaziyer terminalinin inşası da dâhil olmak üzere yaklaşık 28 milyon euroluk kruvaziyer liman altyapı iyileştirme yatırımları devam ederken, bu yeni tesislerin inşasının 2020 yılı sonunda tamamlanması bekleniyor.

GPH ve Liman Başkanlığı söz konusu anlaşmayı tamamlamak için birlikte çalışacak. İmtiyaz sözleşmesi uyarınca; GPH, kruvaziyer liman işletmeciliği konusundaki uluslararası deneyimini ve işletme modelini de kullanarak 2021 yılının ilk çeyreğinden itibaren Taranto Limanı’ndaki tüm kruvaziyer liman operasyonlarını 20 yıl süreyle işletecek.

Taranto Kruvaziyer Limanı 2019 yılında yaklaşık 9 bin kruvaziyer yolcusu ağırlamıştı. Limanın Covid-19 öncesi 2020 yılında 14 binden fazla kruvaziyer yolcusu ağırlaması öngörülüyordu.

‘Kruvaziyer odağımız daha da arttı’
Taranto Kruvaziyer Limanı’nın, GPH’nin kruvaziyer ağı için önemli bir ek olacağını ifade eden GPH CEO’su Emre Sayın, Akdeniz’deki varlıklarını güçlendirmeye devam ettiklerini belirtti. Bir hafta içinde Akdeniz’de iki stratejik adım attıklarını dile getiren Sayın, “Taranto ve Valencia limanları için anlaşmaların gelecek yılın ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. İki limanı da portföyümüze kattığımızda toplam 21 kruvaziyer limanını işletiyor olacağız. Stratejimiz doğrultusunda kruvaziyer odağımız daha da arttı. Kruvaziyer operasyonları Covid-19 pandemisinden önemli ölçüde etkilenmeye devam etse de kruvaziyer turizmi uzun vadede önemini koruyor. Bu dönemde de dünyadaki önemli kruvaziyer limanları için önümüze çıkan fırsatları değerlendirmeye devam ediyoruz,” dedi.

Valensiya’nın kruvaziyer operasyonları da GPH’de
Şirket, yakın tarihte ortağı Balearia Group’un Valensiya Kruvaziyer Limanı’nda imtiyaz sözleşmesi hakkı kazandığını, anlaşmaya göre limanın kruvaziyer operasyonlarını kendilerinin işleteceğini de açıklamıştı.

Balearia Group, Valensiya Kruvaziyer Limanı’nın liman ve feribot operasyonlarına yönelik 15 yıllık ilave uzatma hakkı ile birlikte 35 yıllık imtiyaz sözleşmesine hak kazandı. Anlaşmaya göre imtiyaz süresi boyunca Valensiya Kruvaziyer Limanı’nı GPH işletecek. Anlaşmanın 2021 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması ve yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Anlaşma şartlarına göre Balearia, liman altyapısına iki yeni son teknoloji akıllı terminalin yanı sıra feribot iskeleleri, otopark ve ticari alanlara yönelik 37 milyon ABD Doları’na kadar yatırım yapmayı planlıyor. Planlanan iki yıllık yatırım aşamasının, imtiyaz haklarının kullanılmaya başlanmasının hedeflendiği 2021’in ilk çeyreğinde başlaması öngörülüyor.

Yeni terminaller, elektrik ihtiyaçlarının yüzde 100’ünü güneş, rüzgâr, yenilenebilir hidrojen ve biyoyakıt gibi kendi yenilenebilir enerji kaynaklarından üreterek yolcu taşımacılığı alanında sürdürülebilirlik için yeni bir kriter oluşturacak ve tüm atıklar geri dönüştürülecek.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın