Göz kamaştıran tekneler krize teğet geçti

MDN İstanbul

Avrasya Boat Show’a katılım oranı bu yıl krize rağmen yüzde 20 arttı. Sektörün beklentisi ise oldukça yüksek

Dünyanın karada yapılan ikinci büyük tekne ve yat fuarı özelliği taşıyan Avrasya Boat Show, bu yıl da büyük ilgi gördü. 200’ün üzerinde irili ufaklı teknenin sergilendiği fuara 350 firma 1 500 marka ile katıldı. CNR Expo’da 13-22 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen fuarı 10 bini yabancı olmak üzere yaklaşık 150 bin kişi ziyaret etti.
75 bin metrekare alanda düzenlenen fuarda geçen yıla göre bir gerileme gözlenmedi. Fuar Genel Müdür Yardımcısı Ali Pamir’in verdiği bilgilere göre katılımcı sayısı geçen yıla göre yüzde 20 oranında arttı. Fuar Direktörü Murat Arslan da geçen yıl fuara 300 firmanın katıldığını bu yıl ise 350 firma katıldığını kaydetti.

“Krizden etkilenmedik”
Arslan ayrıca fuarda bulunan teknelerin toplam değerinin 300 milyon dolar olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “7 ülkeden 32 firma katılımcımız var. Bu sene tekne sayımız boyları ve ebatları bakımından yüzde 40 oranında arttı. Geçen sene 10 metre üstünde yaklaşık 107 teknemiz vardı. Bu sene ise 165 tekne var. Katılımcıların yüzde 22’si sadece Türk üretici. Düsseldorf’ta kurulan dünyanın en büyük fuarı 166 bin metrekare. Biz ise 75 bin metrekare alanda kuruluyoruz. Ama orası 45 yılda bu noktaya geldi. Biz ise 3 yılda. Türkiye’deki mega yat ihracatı 2,5 milyar dolar.  İhracat kotalarımız gerilemede değil. Hatta 2010 yılına kadar siparişlerimiz dolu durumda. Bu nedenle de krizden etkilendiğimiz söylenemez. Sadece pazar çok hızlı büyürken duraksamaya geçti” dedi.

Kıraç ve İtalyan Azimut ortaklık yolunda
İşadamı İnan Kıraç’ın sahibi olduğu ve Bursa’da İtalyan Azimut teknelerinin üretimini yapan Sirena Marine’in Satış ve Pazarlama Müdürü Gürbüz Gönenç ve Azimut Avrupa Pazarlama Müdürü Mikro Finotto  sorularımızı yanıtladı. 2006 yılından bu yana Bursa’da Azimut teknelerinin üretimini yaptıklarını ve Azimut 45’ten sonra Azimut 55’i de Türkiye’de üretmeye başladıklarını belirten Finotto, “Bugüne kadar bu teknelerden ABD için 5 adet sipariş aldık. Bundan sonra üretimi Türkiye’de yapacağız, çünkü üretim kalitesinden çok memnunuz” dedi. Gönenç ise Azimut ile işbirliğini uzun vadeli düşündüklerini belirterek “Bu işin sonrasında işbirliği dışında bir ortaklık da gerçekleşmesi gündemde” dedi.
Fuarda sergilenen Azimut 55’in fiyatı ise 1,5 milyon avro.

Avrasya Boat Show’un en büyüğü Princess 21 M
22 metre uzunluğundaki 21 M’in fiyatı yaklaşık 2 milyon sterlin. 4 odası bulunan yat tam 22 metre uzunluğunda. Tekne aynı zamanda İngiliz kraliyet ailesinin de tercihi olduğu için oldukça pahalıya satılıyor. Fuarda sergilenmekte olan tekneler arasında en büyüğü ve en pahalısı olan bu tekneden Türkiye’de 7 adet bulunuyor. Sergilenen teknenin de bir İngiliz’e satıldığını belirten yetkililer Princess markasıyla Türkiye’de 500’e yakın tekne bulunduğunu kaydettiler.

“Halk için tekne yapıyorum”
Fuarın ilk günü Serpil Tunç tarafından tanıtımı gerçekleştirilen Taylan Yatçılık’ın sahibi Mehmet Taylan Tuzla’daki tersanelerinde her yıl 2,5 milyon avroluk ihracat yaptıklarını belirterek şunları söyledi: “Kriz nedeniyle Avrupa’ya ihracatımız oldukça düştü. Türkiye’deki firmaların yüzde 30’a yakını da üretimi tamamen durdurmuş durumda. Ancak ben Almanya’daki Volkswagen’in halk için otomobil üretmesi gibi halk için tekne yaparak bu süreci atlatıyorum” dedi. Taylan Yatçılık’ın ürettiği ve fuarda sergilenen 12 metrelik teknenin fiyatı ise 450 bin TL. Standda 83 bin TL’lik motor yatların yanı sıra 800 TL’lik ufak kayık da var.

Tekne alana motosiklet promosyon
Ünlü işadamlarına Oyster ve Abbys markasıyla üretim yapan Adaboatyard’ın sahibi Murat Bilican da fuarda sorularımızı yanıtladı. ABD pazarının kendileri açısından yüzde 80’lik bir pay oluşturduğunu ama bunun tamamen kesildiğini belirten Bilican, “Bunun yerine Dubai, Rusya ve Ortadoğu’ya döndük. Türkiye’nin bu bölgede olması çok büyük avantaj ancak henüz ABD nedeniyle oluşan kaybımızı önleyebilmiş değiliz” dedi. Bilican, Abramoviç, Trumph gibi ünlü işadamlarına iş yaptıklarını belirterek, “Bu nedenle basında birçok haber çıktı. Bu bizi bazen kötü etkiliyor, çünkü ucuza iş yapmayacağımız düşünülüyor. Oysa yaptığımız tekneler 100 bin avro civarında ve oldukça ucuz hatta yanında motosiklet hediye ediyoruz” dedi.

Bunu Paylaşın