Dendias’tan Girit açıklaması

MDN İstanbul

Yunanistan, İyon Denizi’ndeki kara sularının genişletilmesini ön gören yasa tasarısını Parlamento’ya taşıdı ve Girit Adası’nın doğusunda karasularını genişletilmesi konuşuldu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, İyon Denizi ve İyonya Adaları’ndaki kıyı bölgesinin Metapan Burnu’na kadar kısmında karasularının genişliğini belirlemeye yönelik yasa tasarısı hakkında Parlamento’da bir sunum gerçekleştirdi.

 

girit
Yunanistan karasularını 12 mile çıkardığı takdirde oluşacak harita

Yunanistan’ın ulusal topraklarını 1947’den beri ilk defa genişleteceği biri yasa tasarısını sunan kişi olmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu dile getiren Dendias, ‘‘Bahsettiğimiz alan 10,079 km2’lik bir alan ve buna koyların kapatılmasını da eklediğimizde toplamda 13,000 km2’yi aşıyor. Tüm ülkenin 135,000 km2 civarında olduğu düşünüldüğünde bu genişlemenin büyüklüğü daha iyi anlaşılabilir,’’ ifadelerini kullandı.

Girit’in doğusunu da kapsayacak
Dendias, genişlemenin Girit Adası’nın güneyi ile sınırlı kalmayacağını, Türkiye’ye bakan doğu kısmını da kapsayacağını belirtirken, tasarıyı Parlamento’nun tamamının desteklemesinin de oldukça önemli olduğunu vurguladı.

İlginizi çekebilir:   Dendias: Çözüm konusunda iyimser değilim

Parlamentoda ayrıca, Radikal Sol Parti (SYRİZA) Sözcüsü Yorgos Katruggalos tarafından Türkiye ile Yunanistan arasında yeniden başlatılması kararlaştırılan istikşafi görüşmelerde ülke karasularının genişletilmesinin gündeme getirilip getirilmeyeceğine ilişkin sorularına da cevap veren Dendias, ‘‘Başbakan’ın belirlediği politikanın dışında bir çizgi izlenmesi mümkün değil. Yunanistan’ın hiçbir başbakanı kara suları meselesini müzakere etmez çünkü egemenlik meselesidir ve müzakere konusu değildir,” açıklamalarını yaptı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın