Gemi Trafik Hizmetleri yükseltiliyor

MDN İstanbul

Kıyı Emniyeti ve Genel Müdürlüğü (KEGM), HAVELSAN ile ortaklaşa yürütülen Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistem Yükseltilmesi ve İlavesi Projesi’nin (TBGTH SYİ) geçici kabulüne ilişkin yapılan toplantıya dair açıklamalarda bulundu.

KEGM tarafından sosyal medya üzerinden yapılan duyuruda, “HAVELSAN ile ortaklaşa yürütülen Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistem Yükseltilmesi ve İlavesi Projesi’nin (TBGTH SYİ) geçici kabul faaliyetleri üst yönetim gözden geçirme toplantısı, Kuruluşumuz merkez yerleşkesinde gerçekleştirildi,” açıklamalarında bulunuldu.

Milli TBGTH Sistemi
Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri (TBGTH) sistemi altyapısı dünyadaki en gelişmiş sistemler ile ilk olarak sadece İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nı kapsayacak şekilde kurulmuştur. 2008 yılında ilave edilen bileşenler ve genişletme ile Marmara Denizi’ndeki “Trafik Ayrım Düzeni” oluşturulmuş ve Türk Boğazları’nın tamamında gemi trafiğini izleme imkânı sağlanmıştır.

Mevcut altyapının idame zorluğu ve artan gemi trafiği nedeniyle 2014 yılından itibaren TBGTH sisteminin teknolojik altyapısının yenilenmesine ihtiyaç duyulmuştur. Boğazlar’a özel altyapının oluşturulması ve mevcut sistemin kabiliyetinin artırılması için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü bir proje başlatmıştır.

İlginizi çekebilir:    Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri (TBGTH)

Böylece gemilerle etkileşimi en üst seviyede tutarak, Boğazlar’daki tüm gemi trafik hareketlerini izlemek, düzenlemek, organize etmek ve yönetmek mümkün olabilecektir.
Projede Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sisteminin yazılım, sensörler ve bilişim altyapısı, ülkemizdeki milli yetkinlikler ve üretim kabiliyetleri göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır.

HAVELSAN ana yükleniciliğinde yürütülen projede Gemi Trafik Hizmeti (GTH) Yazılımı, HAVELSAN mühendisleri tarafından milli olarak geliştirilmektedir. ASELSAN tarafından yerli olarak üretilen Radar, Elektro-optik kamera ve Radar Yön Bulucu birimleri sisteme entegre ederek yerli üretim oranının azami seviyeye çıkarılması hedeflenmiştir.

Milli TBGTH Sistemi Temel Özellikleri:
– Milli ve Yerli Yazılım

– Tekrar düzenlenebilir algoritmalar

– Milli Radar, Elektro-optik kamera ve sistemler

– Milli sistemlerle tam uyumluluk ve birlikte çalışabilme imkânı

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın