Gemiadamları işlemlerinde Covid-19 düzenlemeleri

MDN İstanbul

Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından, Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında, gemiadamları işlemleri ile ilgili olarak Liman Başkanlıkları tarafından alınması gereken önlemler açıklandı. Açıklamaya göre, Liman Başkanlıklarınca yapılacak her türlü gemi adamı işlemi ile ilgili şahsi başvurular sadece Cuma günleri kabul edilecek, diğer günler için Gemiadamları Elektronik Başvuru Sistemi üzerinden başvuru yapılabilecek.

Gemiadamları on-line sınav salonlarında yapılan gemi adamı sınavlarından randevu almak için kullanıcı adı ve şifre almaya yönelik şahsi olarak Liman Başkanlıklarına başvuranlardan Gemiadamı Cüzdanı ve Pasaport ibrazı istenerek, son 14 günde yurtdışından geldiği tespit edilen gemiadamlarının sınav randevusu almalarına izin verilmeyecek, bu başvuruyu Gemiadamları Elektronik Başvuru Sistemi üzerinden yapacak gemiadamlarındansa sisteme, geçerli Gemiadamı Cüzdanı ve Pasaport giriş-çıkış sayfalarını yüklemeleri talep edilecek; bu yöntemle başvuru yapan ve son 14 günde yurtdışından geldiği tespit edilen gemiadamlarının sınav randevusu almalarına izin verilmeyecek.
19371 sayılı yazının yayımlandığı 16.03.2020 tarihinden önce gemiadamları on-line sınav salonlarında sınav randevusu alanların sınava girmek için geldiklerinde Gemiadamı Cüzdanı ve Pasaportları kontrol edilecek ve son 14 günde yurtdışından geldiği tespit edilenler sınav hakları saklı kalmak kaydıyla sınava alınmayacaklar.

Gemiadamları online sınav salonları için açılacak sınav randevularında sınav salonu kapasitesi mevcut kapasitenin yüzde 50’si olarak belirlenecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilen Gemiadamı Yeterlik Belgesi, Gemiadamı Cüzdanı ve STCW sertifikalarının süresi gemide çalışırken biten ve Covid-19 tedbirleri nedeniyle gemiden ayrılarak ülkeye dönüş yapamayan Türk ve yabancı bayraklı gemilerde çalışan Türk gemiadamlarının ilgili belgelerinin süresi, çalıştıkları geminin sahibi/işleticisi tarafından, dilekçe ve çalışma sözleşmesinin bir örneği ile Liman Başkanlıklarına başvurulması halinde ilgili belgelerin süreleri bitim tarihlerinden itibaren üç ay süre ile uzatılacak.

Amatör Denizci Belgesi ve Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Yeterlik eğitim ve sınavları ise bildirilecek yeni bir tarihe kadar askıya alındı.

Bunu Paylaşın