Geleceğin en yenilikçi teknesi “Volitan”a tebrik çok, teklif yok

MDN İstanbul

ODTÜ öğretim üyesi ve endüstri ürünleri tasarımcısı Dr. Hakan Gürsu ve ekibi tarafından tasarlanan “Volitan” adlı proje, geleceğin en yenilikçi ve çevreci teknesi olarak, “tasarım dünyasının Nobel’i” sayılan IDA 2007’de büyük jüri tarafından iki başlık altında birincilik ödülüne layık görüldü. Dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid’den sonra bu ödülü alabilen Batılı olmayan ikinci kişi olan Dr. Hakan Gürsu’ya Avrupa ve Amerika’dan yüzlerce teklif gelirken, Cumhurbaşkanlığı nezdinde bile tebrik edildiği Türkiye’den hiç teklif yok. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Gürsu, “ilgi şaşırtıcı bir boyuta ulaşmış durumda.  Ülkemizden beğenen, taktir eden çok ama tebrik edenler dışında ilgi olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yalnızca bazı yan sanayii kuruluşları malzeme temini konusunda her türlü yardımı yapmayı teklif ediyor.” diyor. Yurtdışındaki teklifler ise Gürsu’nun deyimiyle “ilk günden itibaren başlayan matematik bir artış eğrisiyle” devam ediyor. Gürsu ve ekibi şu sıralar, özellikle Volitan’ın yapımına talip olan firmalar ve teknolojilerini öneren kurumlar ile yoğun bir görüşme trafiği içinde. Elbette yurtdışından gelen talepler de değişkenlik gösteriyor. Örneğin teknenin yapılmış olduğunu düşünerek satın almak isteyenler de var, Volitan’ı üretmek için işbirliği yapmak isteyenler de. Genellikle ilgi ürün alımı ve yapım ortaklığı bazında gelişiyor. Bu noktada Hakan Gürsu, “özellikle Fransızların teklifi ciddiyet ve istek itibarı ile ilgimizi çekmiş durumda.” diyor ama şunu da vurgulamaktan kaçınmıyor “tasarımımızın ülkemizde üretilmesi konusunda bir ön talebimiz olduğunu da belirtmekte yarar var.”

Volitan nasıl bir tekne
Volitan geleceğe yönelik alternatif araç geliştirme açısından tasarım değeri taşıyan ve c02 sıfırlamayı hedefleyen ilk bitmiş kavramsal deniz aracı . Otoritelerce, 2040 yılının teknesi kabul edilen Volitan, güneş ve rüzgar enerjisi kullanarak hareket eden, deniz suyunu tatlı suya çeviren, karbondioksit atık üretmeyen, geleceğin alternatif teknelerinden biri. Güneş panellerini hareketli katını yelken olarak kullanabilen tekne ayrıca 2 adet hareketli elektrik motoru ile destekleniyor. Sonuçta Volitan rüzgar varsa rüzgarla, yoksa güneşle, kendi enerjisini kendi üretiyor.
Nokta dönüşü yapabilen ilk deniz aracı olan Volitan, petrol atığı yakıt bağımlılığını tamamen ortadan kaldıran, 18-20 deniz mili ile gece ve gündüz sürekli yolculuk yapabilen ayrıca yüksek manevra gücüne sahip, 32 metre boyunda bir yolcu teknesi. Üstelik ömrü 80 yıl. Hatta kurşun şarj pilleri yerine jel akü kullanımıyla çevre duyarlılığını somutlaştıran tasarım, mevcut denge sorunlarına getirdiği çözümlemeler başta olmak üzere, tekne tasarımında devrim kabul edilebilecek pek çok yeniliği de içinde barındırıyor.
Pek çok deniz taşıtı geliştirilebilecek potansiyele ve geometriye sahip Volitan konseptinin bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Dr. Hakan Gürsu: “Pra-glade kullanan tankerlerin 1/5 enerji tasarrufu hedeflediği, deniz ticareti sektöründe işletme maliyetinin yüzde 40’ını geçen yakıt giderleri, kaçınılmaz olarak dünyayı alternatif deniz araçlarına ve enerji kaynaklarına yöneltecek gibi görünüyor. Dalga enerjisi, sıvı hidrojen kullanımı, güneş ve rüzgar bu alandaki alternatiflerin başında geliyor . Çok yakın bir dönemde yeni arayışların ilk ürünleri daha hızlı bir şekilde ortaya çıkacak gibi duruyor.” diyor.

Volitan ekibi
Volitan; Dr. Hakan Gürsu’nun  geliştirdiği uzun dönemli projelerden biri.  Belli bir aşamada kavramsal proje ekip ile paylaşılmış; ekibin inanç ve desteği sonucu  ürünleşmesi 2 aylık çok yoğun bir çalışmayı gerektirmiş. Tekne tasarımı Dr. Hakan Gürsu tarafından geliştirilmiş, yardımcı tasarımcı Sözüm Doğan’ın katılımıyla da projenin uygulama  ve modelleme aşamasına geçilmiş. Teslim aşaması ise mimar Gülsüm Baran’ın destekleri ile bitirilmiş. Çalışma süresince Designnobis ekibi ve stajerlerin manevi desteklerinin de altını çizmekte büyük yarar var. Kapsamlı teknik raporlar ise; Hakan Gürsu başkanlığında bir çok uzman desteği ve görüşü alınarak hazırlanmış.

Bunu Paylaşın