
Toplantıda ekip adına konuşma gerçekleştiren KeyLine Lojistik Hizmetler Genel Müdürü Dr. Kayıhan Özdemir Turan, dünya ölçeğinde yapılan çalışmalarda lojistik sektörünün GSYH içerisindeki payının ortalama yüzde 13 olarak kabul edildiğini belirtti ve Türkiye’deki lojistik sektörünün ekonomik büyüklüğünün 100 milyar doları aşması için çaba harcayacaklarını kaydetti.
Geçen yıl tonaj bazında ithalatın yüzde 85,41’lik kısmı ülkemizde teslim alınmış, ihracatın da yüzde 37,49’luk kısmı ülkemiz teslim satıldığını söyleyen Turan, ‘‘Bu durum sektörümüz için asla kabul edilemez. Bu oranları sektörümüz ve paydaşlarımız lehine değiştirecek bir bakış açısı en kısa zamanda tesis edilmelidir.” diye konuştu.
Drone ile yapılan yük taşımacılığının yakın gelecekte yaygınlaşacağından insansız hava aracı mevzuat çalışmalarında etkin şekilde rol alacaklarını kaydeden Turan, daha gerçekçi bilgi ve değerlere dayalı yeni bir Lojistik Performans Endeksi hazırlanmasına dikkati çekti.
Ekip olarak geçmişte yapılamayanlara değil gelecekte yapmak istediklerimize odaklanacaklarını belirten Turan, “Bir araya gelerek bir başlangıç oluşturduğumuzu, ancak bir arada kalarak ilerleyebileceğimizi ve başarılı olmak için bir arada çok sıkı çalışmamız gerektiğini biliyoruz. Hedeflediğimiz başarının almak ile değil vermek ile gerçekleşebileceğine inanıyoruz. Bugüne kadar yapılanların değerini biliyoruz. Bu süreçte görev yapan her bir kişiye gönülden teşekkür ediyoruz. Buradan hareketle geçmişte yapılamayanlara değil gelecekte yapmak istediklerimize odaklanacağız,” dedi.
Toplantıda, lojistik maliyetlerinin düşürülmesi için çalışılacaklarını ve sektörde kadın iş gücünün destekleneceğini açıklayan Geçmişten Geleceğe ekibi, diğer hedeflerini ise şöyle sıraladı:
Kağıtsız işlem için e-konşimento, e-irsaliye gibi uygulamalar desteklenecek, e-awb değişiklik ücretinin kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.
Yurtiçi lojistik masraf kalemlerini dünyadaki muadilleri ile karşılaştırıp ürün maliyetindeki payının düşürülmesi için çalışmalar yapılacak.
“Ordino” uygulamasının tüm taşıma modları için gerekliliği sanayicilere anlatılacak
İhracatçılar tarafından kullanıldığında ticari kayıplara, ithalatçılar tarafından kullanıldığında potansiyel maliyetlere neden olan EXW incoterms uygulamasının kaldırılması için çalışılacak.
İthalat ve ihracat yapan firmaların, lojistik sektörünün büyümesine katkı sağlayacak şekilde uygun incoterms kullanması sağlanacak.
“Ordino” uygulamasının tüm taşıma modları için gerekliliği sanayicilere anlatılacak.
İntermodal taşımacılığın gelişmesi adına 44 ton taşıma limitinin mevzuatta sektör lehine güncellenmesi için çalışılacak.
UTİKAD’ın 38. Seçimli Olağan Genel Kurulu’nda yönetime aday olan “Geçmişten Geleceğe” ekibi Yönetim Kurulu listesi;
Engin Kırcı
Ares Uluslararası Nakliyat ve Dış Ticaret
Onur Göçmez
Arkas Lojistik
Haldun Kavrar
Atako Taşımacılık Denizcilik
Vittorio Zagaia
Galata Taşımacılık ve Ticaret
Burhan Çakan
Gürbulak Nakliyat
Levent Aydinç
John Good Denizcilik
Dr. Kayıhan Özdemir Turan
KeyLine Lojistik
Müge Tekin
Mesco Uluslararası Taşımacılık
Onur Talay
Sarp Intermodal
Mine Kaya
SGS Transitnet
Ergin Kargalıoğlu
SOFT İş Çözümleri
Gökhan İskender
Ulusal Lojistik
Nermin Önder
Yeniay Lojistik
Hakan Meriç
Yusen İnci Lojistik
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.