Geçici Tahıl Koridoru’nda trafik artıyor

MDN MEDIA

Ukrayna’nın Odessa’ya giriş çıkış için tek taraflı açtığı rotada trafik artıyor

Chornmorsk’a, Rusya’nın izni olmadan giriş çıkış yapan ikinci gemi İstanbul’a ulaştı. Bu, Ukrayna’nın yarattığı ve güvencesi altına aldığı yeni, kıyıya yakın geçici tahıl koridorundaki trafiğin arttığını gösterdi. Palau bayraklı küçük dökme yük gemisi Aroyat, Karadeniz’in batı ucundan ilerleyerek İstanbul Boğazı’na ulaştı. Güzergâhı boyunca NATO ülkelerinin karasularında ilerleyen gemi, ülkelerin 12 deniz mili sınırını nadiren aştı. AIS verilerine göre, gemi Odessa’ya belirlenmiş bölgeleri kullanarak güvenli bir şekilde yanaştı ve Ukrayna’nın güvenlik önlemlerinin başarısını gösterdi. Rota, Ukrayna’nın yerleşim yerlerinden uzaklaştırılarak, önce Rusya’nın ele geçirdiği sonra Ukrayna’nın geri aldığı gaz rigleri Boyko Towers’a yaklaştırıldı.

Gemi boyutları artıyor

Trafiğin hareketlendiği rotada, 22 Eylül cuma günü dökme yük gemileri Azara ve Ying Hao 01 Ukrayna Limanı Yuziny’e yanaşarak tahıl aldı. Bir başka dökme yük gemisi Eneida ise, Chornomorsk’a yanaştı.

Rotayı kullanan gemi boyutlarında da büyüme görüldü. Ukrayna tahılını Asya’ya taşıyacak olan Ying Hao 01 75,000 dwt ağırlığında panamax bir gemiyken, bu rotadan ilk deneme geçişini yapan Resilient Africa 3,000 dwt ağırlığında bir kıyı yük gemisiydi.

İlginizi çekebilir:

Geçici Tahıl Koridoru’nda hareket

Açtığı bu rotanın güvenli kalmasını sağlamak için, Ukrayna Ordusu Rusya’nın Karadeniz Filosu’na baskıyı artırdı. 22 Eylül Cuma günü Ukrayna, füze saldırısıyla filonun Sevastopol’daki genel merkez binasını vurdu. Eylül ayının başındaysa Sevastopol Limanı’na yaptığı füze saldırılarıyla Ukrayna, bir tank çıkarma gemisini ve havuzlamadaki bir Kilo-Sınıfı saldırı denizaltısını yok etmişti. Ukrayna bu saldırılarla, Rusya Donanması’nı zayıflatmış oldu.

The Maritime Executive

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın