Gazze’de son durum

MDN MEDIA
  • |

Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde yapılan zirvede, Gazze’de barışın sağlanması için tarihi imzalar atılmasından bu yana tam iki hafta geçti. 22’si lider düzeyinde, 35 katılımcının yer aldığı zirvede anlaşmaya ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından imza atılmıştı.

İki yıldır devam eden çatışma ve orantısız İsrail saldırılarının ardından imzalanan mutabakatın üzerinden iki hafta geçmesine rağmen bölgeden umut verici olmayan haberler gelmeye devam ediyor.

Hem Suudi Arabistan hem de Birleşik Arap Emirlikleri, Hamas askeri gücünü sürdürürken Gazze'ye asker göndermeye karşı çıkıyor. Mısır da Gazze yönetiminin Filistin’e devredilmediği sürece oluşturulacak güce katkı sağlamayacağını açıkladı. Mısır’ın bu tavrı askerlerinin biraz da Hamas militanları ile karşı karşıya gelmesini istememesi olarak nitelendiriliyor. Bazı tünellerde halen İsrail güçleri ile Hamas militanları arasında yer yer çatışmalar yaşandığı bildiriliyor. 

İlginizi çekebilir:

İsrail – Suudi Arabistan, İbrahim Anlaşmasına doğru

Gazze'de somut adım yok

Gazze’ye insanî yardımlar yeterli seviyede olmasa bile girmeye devam ediyor. Fakat Hamas’ın silahsızlanması konusunda henüz bir adım atılmış değil. Aynı zamanda İsrail tarafı Türkiye, Katar ve Mısır'ın Hamas'ın Hamas'a silahsızlanması için baskı yapmayı reddetmesinden dolayı rahatsızlığını dile getirmeye başladı.

Gelinen noktada şu an hiçbir uluslararası güç Gazze'nin sorumluluğunu üstlenmeye veya Trump planı doğrultusunda Hamas'ı silahsızlandırmak gibi bir görevi yerine getirmeye istekli değil. Plan sadece enkazların bir kısmının kaldırılması, insanî yardım ve arama tarama faaliyetleri boyutuyla devam ediyor.

ETİKETLER: , , , ,
Bunu Paylaşın