Gazeteci Fatih Altaylı tutuklandı

MDN MEDIA
  • |

“Cumhurbaşkanına tehdit” suçlamasıyla dün gözaltına alınan gazeteci Fatih Altaylı, ifadesinin ardından tutuklandı. Tutuklamaya siyasilerden uzmanlara ve gazetecilere kadar birçok kesimden tepkiler geldi

YouTube kanalında yaptığı programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tehdit içerikli sözler sarf ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan gazeteci Fatih Altaylı tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca İl Emniyet Müdürlüğüne verilen talimat kapsamında dün akşam gözaltına alınan gazeteci Altaylı, İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edilen Altaylı soruşturma savcılığına getirildi.

İfadesi avukat eşliğinde alınan Altaylı, bugün sulh ceza hakimliğine sevk edilerek tutuklandı. Tutuklamaya siyasilerden ve ünlülerden tepkiler geldi.

Özgür Özel: Kimseyi baskıyla sindiremezsiniz

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, saraydaki bir danışmanın Altaylı’yı “suyun ısınmaya başladı” diyerek hedef gösterdiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Seyyar giyotin harekete geçiyor, akşamına gazeteci Fatih Altaylı gözaltına alınıyor. Tarihi olayları hatırlatan bir cümle kuran Fatih Altaylı, sözde Cumhurbaşkanı’nı tehdit etmiş! Gazeteciden korkan, gençlerden korkan, kadınlardan korkan, milletten korkan bir iktidarla karşı karşıyayız. Ama artık hiç kimseyi baskıyla sindiremezsiniz. Fatih Altaylı gazetecidir, bir an önce serbest bırakılmalıdır.”

Ümit Özdağ: Yargı kararları kamu vicdanını rahatsız ediyor

“Avukat Aslıhan Alkan Baz’ın Fatih Altaylı’nın tutuklanması ile ilgili değerlendirmesi hukuk dersi gibi olmuş” diyen Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da “Kamu vicdanını rahatsız eden yargı kararları milli birliği değil toplumsal ayrışmayı güçlendirir” dedi.

Avukat Aslıhan Alkan Baz ise paylaşımında, “Bu karar yalnızca ifade özgürlüğünü değil, ceza hukukunun evrensel ilkelerini de ağır biçimde ihlal etmektedir. TCK 310/2 açıkça “fiili saldırı hazırlığı” ve “öldürmeye yönelik teşebbüs” gibi ağır ve cebir içeren eylemleri kapsar. Fatih Altaylı’nın sözleri ise herhangi bir saldırı kastı taşımayan, tarihi bir gözleme dayalı yorumdan ibarettir” diye yazdı.

Ağırel: Videoyu servis edenler bağlamından koparmış

Fatih Altaylı’nın gözaltına alınmasına sebep olan, “Cumhurbaşkanını tehdit ettiği” iddia edilen videoyu servis edenlerin bağlamından kopardığını dile getiren Gazeteci Murat Ağırel ise, “Video kesilip biçilmiş bir şekilde dolaşıma sokulmuş. Altaylı’nın konuşmasında Osmanlı dönemine ait tarihsel örnekler üzerinden genel bir değerlendirme yapıldığı açıkça görülüyor” dedi.

Altaylı: Cumhurbaşkanına tehdit ve hakaret maksadım yok

Tutuklanan gazeteci Fatih Altaylı, savcılık ifadesinde söz konusu videoda Cumhurbaşkanını ne tehdit nede hakaret maksadı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bir araştırma şirketinin yapmış olduğu ankette vatandaşlara Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kaydı Hayat şartı ile Cumhurbaşkanlığı yapmasına onay verip vermedikleri sorulmuş, vatandaşların yüzde yetmişi de böyle bir Anayasa değişikliğine onay verip vermeyeceklerini söylemişti. Bende bu konu ile ilgili yorumumda Türk halkının tanzimattan bu yana oy kullanarak Devlet yönetiminde etkin olmayı sevdiğini ve benimsediğini ve herhangi bir kişiye kendi isteği ve denetimi dışında Devlette üst düzey görev yapma iznini peşinen vermekten hoşlanmadığını söyledim. Ve Türk Halkının kendini yönetenlere karşı her zaman eleştirisel bir tutum takınabildiğini Padişahlık döneminde bile Cuma selamlıklarında Padişahları eleştirdiğini tarihe meraklı bir Afyoncu gibi yakın tarihimiz üzerine uzman bilim insanları ile de defalarca televizyonlarda entelektüel kimliğimle ifade ettim. Bu gibi örnekleri daha önce gerek Murat Bardakçı gerek Erhan konuşmuşluğumuz vardır. Açıkçası bu tarihi bilgilerden mevcut Cumhurbaşkanına bir tehdit algısı çıkabileceği
aklımdan dahi geçmezdi.

Videonun tamamına bakılsın

Çarpıtma ile sanki Cumhurbaşkanını tehdit ediyormuş gibi gösterilmek isteniyorum. Bu algı bozulmasından ve sözlerimin çarpıtılmasında şahsım sorumlu değildir. 45 yıllık Olayın bu şekle büründürüldüğünden ve sadece tarihi bilgi vermeye yönelik sözlerimin bilinçli bir herhangi birisinde bırakın Cumhurbaşkanını herhangi bir vatandaşı dahi tehdit etmişliğim yoktur. Bu suçlama ile meslek hayatımda son 30 yılda sayısız televizyon programı ve sayısız köye yazısı kaleme aldım. Bunların hakkımda dava dahi açılmadı. Burada da tehdit maksadım olmadığı gibi şahsen tanıdığım Cumhurbaşkanı kullanmışımdır ancak tehdit benim asla yaptığım bir şey değildir. Söz konusu suçlama ile ilgili olarak da görmüş Erdoğan'a yönelik herhangi bir tehdit veya hakaret aklımın ucundan dahi geçmez eleştiri hakkımı her zaman bile herhangi bir tehdit ve hakaret kastım olmamasına rağmen savcılığın bu talebi hukuksuzdur ve yasaya uygun olduğum savcılık sevk yazısında fiili bir hareket olması gerekir, bu durumda olmuştur, bu bile Demokrasiye olan inancımızın ve konuşmamızdaki niyeti göstermektedir. Bu yüzden de değildir. Şunu da göz almak gerekir ki suç olduğu iddia edilen konuşmam da ilk cümlem Türk Halkı sandığı sever hakkımda kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesini talep ederim.

Savcılık makamına sunmuş olduğum USB içerisinde bulunan suça konu edilen videolar izlendiğinde, yaklaşık 3 dakika olan orijinal video benim açıklama yaptığım ve tarihsel bilgi verdiğim videodur. Diğer yaklaşık 30 saniyelik kısa olan video ise bu videoların kesilerek anlam bütünlüğü oluşturulacak şekilde sanki Cumhurbaşkanını tehdit ediyormuşum algısı yaratmak için kurgulanmış ve kamuoyuna sunulmuş videodur.”

Bunu Paylaşın