G-20 Zirvesi’nin gündemi Suriye krizi ve yatırım konuları oldu

MDN İstanbul

Türkiye’nin dönem başkanlığını üstlendiği 2015 G-20 Zirvesi,  dünyanın önemli ekonomik gücünü oluşturan ülkelerin katılımıyla gerçekleşti. G-20 zirvesinin gündemi yoğundu. Bugüne kadar genellikle ekonomik ağırlıklı olan konu başlıkları bu kez yerini “Suriye” ve “Mülteci” meselesine bıraktı.
G-20 üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı yıllık olağan toplantıların onuncusu 1 Aralık 2014’te dönem başkanlığını üstlenen Türkiye’nin ev sahipliğinde, 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya’nın Serik ilçesindeki Regnum Carya Hotel Kongre Merkezi’nde düzenlendi.
19 ülke ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşan G-20 Zirvesi’nde, ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı David Cameron, Japonya Başbakanı Şinzo Abe yer alan isimler arasındaydı. Genellikle küresel ekonomik sorunların ön planda olduğu zirvede bu yıl farklı olarak terör, Suriye ve mülteci sorunu ele alınarak büyüme, istihdam ve yatırım konularına da değinildi. Paris’te yaşanan saldırılar nedeniyle Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın zirveye katılmama kararı da ayrıntılar arasındaydı.
13 Kasım Cuma günü Paris’te yaşanan terör saldırısı diğer ülke liderlerinin gündeminde olduğu kadar Türkiye’nin de gündeminde de yer alan konular arasındaydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 sonrası yaptığı açıklamada, “2015 Antalya Zirvesi’nin belki de en önemli sonuçlarından biri, dünya ekonomisinin ve nüfusunun çok büyük bir bölümünü temsil eden G-20 ülkelerinin terörizmle mücadele konusunda güçlü bir duruş ortaya koymuş olmalarıdır” diye sözlerine ekledi. Küresel barış ve istikrar vurgusunu yapan Erdoğan, küresel istihdamın önüne engel olan meselelerin görmezlikten gelinmeyeceğinin de altını çizerek Suriye konusuna da değindi. Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunarak çoğulcu, demokratik ve meşru bir siyasi yapıya kavuşması sürecin ana hedeflerinden olduğunu belirtti.
G-20 Zirvesi’nde öne çıkan bir diğer başlıklar arasında mülteci konusuna da değinen Erdoğan, yaşanan terör olaylarıyla mülteci konusunun birbirine karıştırılmamasına dikkat çekerek insani sorumluluk olarak gördüğünü Suriye’de insani güvenlik bağlamında atılması gereken adımların daha fazla geciktirilmeden hayata geçirilmesini de sözlerine ekledi.
Küresel gündemin konularından biri olan işsizlik, zirvenin önemli başlıkları arasındaydı. Güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı bir küresel büyümenin çağrısını yapan Erdoğan, kaliteli bir hayatın sürdürülmesi, eşitsizliklerin giderilmesi, refahın oluşturulması ve hayat standartlarının yükseltilmesi için bu ilkelerin ön planda tutulmasının gerekliliğine de değindi. G-20 ülkesi için gerçek bir sorun olan işsizliğin giderilmesinde başta kadın ve gençler olmak üzere bütün kesimlerin pay almasını sağlayacak şekilde amaçladıklarını belirten Erdoğan, eşitsizliklerin sosyal istikrarla birlikte ekonomik büyümeyi de olumsuz etkilediğini G-20 liderleri olarak kayda geçtiklerini de sözlerine ekledi.
1 Aralık 2015’te Türkiye dönem başkanlığını Çin’e devredecek.

Bunu Paylaşın