Fransa savunma ve müdahele fırkateynini inşa edecek

MDN İstanbul

Fransa’nın ilk savunma ve müdahale fırkateyni olavak Frégate de Défense et d’Intervention (FDI)’un çelik kesme töreni Lorient Donanma Grubu Tersanesi’nde yapıldı. Tören; Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Florence Parly, Yunanistan Deniz Kuvvetleri Komutanı Nikolaos Tsounis ve ana yüklenici Naval Group CEO’su Hervé Guillou’nun katılımıyla gerçekleşti.

Dijital sabit panel radarı da dahil olmak üzere birçok yeniliğe sahip olacak gemi, 125 mürettebat ve 4,500 tonluk bir suüstü muharebe fırkateyni olarak tasarlanıyor. Fransa FDI programını 2017 yılında başlattı. Toplamda 5 adet inşa edilecek FDI’ların 2030 yılına kadar tamamlanıp, Fransız Donanması’na hizmet vermesi ve ilk iki FDI’nın 2025’e kadar teslim edilmesi öngörülüyor.

Yeni nesil yerleşik ekipman, tek bir direk üzerinde 360 derecelik sürekli izleme sağlayan sabit dört panelden oluşan bir radar ve tehdide bağlı olarak birkaç uçaksavar füzesi ateşleyebilen gemi hava savunma sistemi içeriyor. Gemide ayrıca, aynı anda bir helikopter ve 700 kg ağırlığında bir insansız hava aracı konuşlanabiliyor. Gemi, Exocet MM40 B3C satıhtan satıha füzeleri, Aster 15/30 hava savunma füzeleri, MU90 sualtı savunma harbi torpidoları ve topçu silahları ile donatılacak. FDI, gemi uygulamalarının önemli bir bölümünü barındıran bir veri merkezi ile siber tehditlere karşı doğal olarak korunan ilk Fransız fırkateyni olacak.

Yunan Savunma Bakanı Nicolaos Panagiotopoulos’un, 10 Ekim 2019 tarihinde imzaladığı Niyet Belgesine göre, Yunan Donanması gemi ile ilgileniyor.

Bunu Paylaşın