Fransa dijital yenilikleri bir tüpe sığdırıyor

MDN İstanbul

Fransa’nın savunma tedarik ve teknoloji ajansı olan Direction générale de l’armement (DGA), güvenlik şirketi Thales ile yeni nesil havadan atılabilir denizaltıların yerini tespit etmek için kullanılan şamandıra sonobuoy üretimi için sözleşme imzaladı.

Uzun süre dayanaklılık avantajı bulunan SonoFlash’ta yüksek yönlendirmeli pasif alıcılara sahip optimize edilmiş düşük frekanslı bir verici bulunuyor.

Şirket, yeni nesil sonobuoy’un eşsiz bir performans-kütle oranına sahip olduğunu ve çok çeşitli dağıtım senaryolarında kullanılabileceğini iddia ediyor.

Sistem, Fransa’da yerel olarak  ELERAD, SelhaGroup ve Realmeca gibi şirketlerin de dâhil olduğu KOBİ’lerden oluşan bir üretim ağında geliştirilecek.

SonoFlash hakkında bilgiler veren Thales Underwater Systems başkan yardımcısı Alexis Morel, ‘‘Donanım ve dijital teknolojilerde son 10 yılda gelişen yenilikleri 91,4 santimetre uzunluğunda ve 12,3 santimetre çapında bir tüpe sığdırmayı başardık. SonoFlash, deniz kuvvetlerinin denizaltı karşıtı savaş operasyonlarının kapsamını genişletiyor. Bugün piyasadaki diğer tüm sonobuoy’ları geride bırakan ve denizaltıları herhangi bir insanlı veya insansız uçak, fırkateyn veya insansız yüzey aracı üzerinden tespit etmek için çok yönlü ve kurulumu kolay bir çözüm sunuyor,’’ dedi.

SonoFlash şamandırası, Fransız Donanması’nın Atlantique 2 deniz devriye uçağı ve NH90 Caiman taktik nakliye helikopterlerinde konuşlandırılacak. Operasyonel testler için kullanılacak olan ilk prototipler 2022 yılında donanmaya teslim edilecek. Üretim hattı ise 2023’te hizmete girecek. Seri üretim öncesi üretim 2024’te başlayacak. Seri üretim ve ilk teslimatlar ise 2025’te yapılacak.

Fransız Donanması, yeni nesil sonobuoy’un ilk operasyonel kullanıcısı olacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın