Mavi deniz suyu yeşile döndü

MDN İstanbul

Antalya’nın Konyaaltı Sahili’nde deniz suyu, yeşil renge döndü. Sadece kıyı bölgesinin yeşil ve sarı renge büründüğü sahil şeridinde, renk değişimine fitoplankton denilen deniz canlılarının çoğalmasının yol açtığı öğrenildi.

Fitoplankton nedir?
Fitoplankton bilinen yaklaşık 5 bin türü olan mikroorganizmadır. “Deniz otu” olarak da bilinen fitoplanktonlar suda yüzeye yakın bir şekilde sürüklenirler. Fitoplanktonlar fotosentez yapar, fotosentez sırasında karbondioksit ve su tüketir, oksijen üretirler. Bu süreç sudaki karbondioksit seviyesinin azalmasına yol açar. Suyun CO2 seviyesi düşünce su atmosferden CO2 alır ve bu da denize ve okyanusa organik karbon sağlar. Bu sayede karbon döngüsünün önemli bir adımı gerçekleşmiş olur.
Biyokimyasal bir grup döngü bakımından önemli olan fitoplanktonlar besin kaynağı olmak bakımından da besin zincirinin önemli bir halkasını oluştururlar. Yapılan araştırmalar, bu canlıların insan sağlığına olumlu etkilerinin olduğunu ortaya koymuştur.

Fotoğraf: DHA

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın