Firmalar iklim krizine hazır değil

MDN MEDIA

Reuters, deniz taşımacılığı da dahil olmak üzere bir çok sektörün, finansal açıdan iklim değişikliğinin yaratacağı potansiyel yıkım ve hasar için hazır olmadığına ilişkin uzmanların görüşlerine yer verdi

Reuters’un bugünkü haberinde sektörlerin hazırlıksızlığı açısından en büyük örneklerden biri olan ve temmuzda Çin’i de vuran Doksuri Kasırgası’na değinildi. Haberde kasırga nedeniyle, Çin’in güneydoğusunda bulunan çoğu limanın günlerce düzinelerce gemiyi geri çevirmek zorunda kaldığına dikkat çekildi.

Dünyanın en büyük 1,340 limanı ve global taşımacılık rotaları etkilenecek

Uluslararası Para Fonu (IMF)’ndan ekonomist Robin Koepke, Çin’in temmuz ayı ihracat ve ithalatının beklentilerinin altında kaldığını ve bunun bir kısmının kasırga yüzünden olduğunu söyledi. Böyle felaketlerin gittikçe sıklaşarak, dünyanın en büyük 1,340 limanını ve global taşımacılık rotalarını etkileyeceğini de ekledi.

Şirketler ve finansal sistem hazırlıksız

Reuters’a konuşan kaynaklar, artan riske rağmen şirketlerin ve finansal sistemin kısa dönem baskılardan ve sigortaya aşırı bağlılıktan kaynaklanacak sıkıntılara hazırlıksız olduğunu söyledi.

Çoğu firma yaklaşan riskin farkında değil

Disclosure Insight Action (CDP)’nin verilerine göre, birçok firma risk analizi yapmıyor. 2023’te risk analizinde bulunan 5,000 firmanın yüzde 80’i, iklim değişikliği tehlikesi altında olduklarını söylese de bunlardan sadece yüzde 53’ü tayfun gibi fiziksel hasarlardan etkilenebileceklerini rapor etmiş. Sadece yüzde 40’ı ise, potansiyel finansal etkilerin olabileceğini rapor etmiş.

İklim değişikliğine adaptede bütçe açığı

Bu yıl Dubai’de düzenlenen iklim konferansında, şirketlerin altyapılarını iklim değişikliğine adapte etmek için kullanacağı yıllık bütçede, planlanan her yıl için 366 milyar dolara varan bütçe açığı çıktı.

Howden Sigorta Broker’larından Climate Risk and Resilience CEO’su Rowan Douglas, iklim değişikliğinin fiziksel etkilerinin ve doğal afet risklerinin finans marketinin içinde neredeyse hiç tanınmadığını ve bu konunun çok hızlı bir şekilde konuşulmaya başlanmasının oldukça kritik bir öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Limanlar ekstra savunmasız

Global ticaretin yüzde 50’sinin yapıldığı limanların, şiddetlenen fırtınalar ve yükselen deniz seviyelerine karşı ekstra savunmasız olmasından dolayı, IMF’den Koepke, Doksuri kasırgasında hasarın Çin’le sınırlı kalmamış olabileceğini ve limanlarda yaşanan aksamaların etkilerinin, Akdeniz’deki Malta ile Doğu Afrika’daki Djibouti’de bile hissedilebilmiş olabileceğini söyledi.

Yıllık hasar 100 milyar doların üstüne çıkabilir

Oxford Üniversitesi’nden Risk Analizi Araştırmacısı Jasper Verschuur, ekstrem havaların liman altyapısı hasarı ve gelir kayıplarına yol açmasıyla, hâlihazırda yıllık 7.5 milyar dolardan fazla kayıp yaşandığını söyledi. Global ticaretin alacağı hasarlar hesaba katıldığında, tahmini hasarın 100 milyar doların üstüne çıktığını da ifade etti.

Kötüleşen iklim koşulları, kargoda yaşanan aksamalarla üretim ve ihracat aktiviteleri düzensizleştiği için yıllık global ekonomik aktivitenin de en az 120 milyar dolarını tehdit ediyor.

IMF ve Oxford PortWatch için işbirliği yaptı

IMF ve Oxford’dan bir ekip, hükûmetlerin ve firmaların hazırlıklı olmaları için fırtına izleme sistemi PortWatch’u geliştirdi. Gerçek zamanlı uyarılar veren sistem, muhtemel ekonomik sonuçları da analiz ediyor.

Reuters

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın