Finlandiya resmî olarak NATO’da

MDN İstanbul

Türkiye’nin, Finlandiya’nın NATO üyeliğini onayladığına dair belgeyi, 1949 tarihli Kuzey Atlantik Antlaşması’nın saklayıcısı ABD’ye teslim etmesinin ardından Finlandiya, NATO’nun 31. üyesi olarak ittifaka katıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Brüksel’deki NATO karargahında düzenlenen Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında bir araya geldi. Görüşmede Türkiye, Finlandiya’nın NATO üyeliğini onayladığına dair belgeyi, 1949 tarihli Kuzey Atlantik Antlaşması’nın saklayıcısı ABD’ye teslim etti.

Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bulundu.

Daha sonra, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto bir araya geldi. Blinken, bu sırada yaptığı konuşmada Türkiye’nin onay belgesini, ABD adına kendisine teslim ettiğini bildirmekten mutluluk duyduğunu bildirdi.

Haavisto da ülkesinin Kuzey Atlantik Antlaşmasına katılmaya dair Türkiye’den aldığı onay belgesini Blinken’a iletti.Stoltenberg ise konuya ilişkin, “Böylece Finlandiya’yı NATO’nun 31. üyesi olarak ilan edebiliriz.” dedi.

“Finlandiya’nın NATO’ya katılması tarihi bir olay”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise “Putin NATO’nun kapısını kapatmak istedi ancak başarısız oldu.” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, ittifakın dışişleri bakanları toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, Finlandiy’nın NATO’ya katılımın Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin doğrudan bir sonucu olduğu belirterek, bunun tarihi bir olay olduğunu söyledi.  Stoltenberg, NATO’nun İsveç’in de en kısa sürede ittifaka üye olmasını istediğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü,

“Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna’yı işgal ederek NATO’nun kapısını kapatmak istedi. Ancak başarısız oldu. Bugün Finlandiya ve İsveç de yakında NATO’nun tam üyesi olacak” dedi.

İlginizi çekebilir:

Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği TBMM’de kabul edildi

Finlandiya Cumhurbaşkanı: Nato üyeliği Finlandiya’nın konumunu ve manevra alanını güçlendirdi

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, her ülkenin kendi güvenliğini maksimize ettiğini ve Finlandiya’nın da kendi güvenliği için adımlar attığını belirterek NATO üyeliğinin ülkesinin konumunu ve manevra alanını güçlendirdiğini ifade etti.

Finlandiya’nın NATO’nun toplu caydırıcılık gücüne ve savunmasına katkı sağlayacağının altını çizen Niinistö, “NATO’ya üyelik Finlandiya için güvenlik sağlayacak. Finlandiya da NATO’nun güvenliğini artıracak. Tüm NATO üye devletlerinin güvenliğini taahhüt eden Finlandiya, bölgesel istikrarı güçlendiren güvenilir bir müttefik olacak.” ifadelerini kullandı.

İlginizi çekebilir:

Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay

Niinistö, anlaşmazlıkların barışçıl çözümünü desteklediklerini vurgulayarak şunları kaydetti,

“Ülkemizin NATO’ya katılmasıyla yeni bir dönem başlıyor. Üyelik her şeyi değiştirmese de müttefik olmak, yeni düşünce biçimlerini ve mevzuatta bazı değişiklikleri benimsememizi gerektiriyor. Finlandiya’nın savunmasını NATO’nun ortak savunmasının bir parçası olarak entegre etmek için önemli çalışmalarımız var. Finlandiya, İsveç ile birlikte NATO’ya katılmak için başvurdu. Finlandiya’nın üyeliği, İsveç’inki olmadan tamamlanmış sayılmaz. İsveç’in üyeliği için ısrarlı çabalarımız sürüyor.”

(AA)

Bunu Paylaşın