Financial Times, NATO toplantısının perde arkasını yazdı

MDN İstanbul

Fotoğraf: AA
İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO zirvesinde Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine itirazlarından vazgeçtiğini açıkladı. Üç ülke arasında bu kapsamda ortak bir anlaşma da imzalandı. ABD merkezli Financial Times gazetesi ve İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, görüşmelerin perde arkasını yazdı.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya NATO’nun arabuluculuğunda yaklaşık 4 saat süren müzakerelerin ardından ortak bir anlaşmaya imza attı. Böylelikle, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak İskandinav ülkelerinin ittifaka katılmasının önü açıldı.

Financial Times gazetesine konuşan bir Türk yetkili, İskandinav ülkelerinin PKK/YPG’ye destek vermeyeceğini açıklamasının Haziran 2023’te Türkiye’de yapılması planlanan yerel seçimler öncesinde özellikle Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan için önemli olduğunu yazdı. Yetkili, FETÖ’nün de bu kapsamda olduğunu açıkladı.

İsveç’ten Türkiye’ye ziyaret
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, anlaşmanın “silah ihracatı ve terörle mücadele de dahil olmak üzere Türkiye’nin endişelerini ele aldığını” söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İsveç Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Rydberg’in “kapsamlı” görüşmeler için çarşamba günü Ankara’ya geleceğini açıkladı.

Görüşmeden önce konuşan Erdoğan, İsveçli ve Finlandiyalı mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmede “boş konuşma” değil sonuç görmek istediğini söylemişti.

F-16 konusu gündemde
Financial Times’a konuşan Batılı yetkililer, Erdoğan’ın İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği sorununu, özellikle Ankara’nın ABD yapımı yeni F-16 savaş uçakları ve mevcut savaş uçakları için modernizasyon kitleri satın alma yönündeki baskısıyla ilgili olarak Washington’dan taahhütler almak için araçsallaştırmaya çalıştığına inandıklarını açıkladı. Yine de Biden yönetimi satışa desteğinin sinyalini verirken ABD’li yetkililer Kongre’nin anlaşmayı imzalaması gerektiğine dikkat çekti.

Biden’dan Türkiye, İsveç ve Finlandiya’ya tebrik
ABD Başkanı Joe Biden, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile Beyaz Saray’daki görüşmelerinde çekilen bir fotoğrafa yer verdi.

Biden paylaşımında, “Üçlü muhtıra imzaladıkları için Finlandiya, İsveç ve Türkiye’yi tebrik ediyorum. Bu, NATO’nun Finlandiya ve İsveç’e davetinde çok kritik bir adımdır ve ittifakımızı güçlendirip kolektif güvenliğimizi arttıracaktır. Zirveye başlamak için çok güzel bir yol.” ifadelerine yer verdi.biden

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın