Filipinler ve Çin arasındaki sularda balıkçılık krizi

MDN Editör

Filipinler’in balıkçılık yönetim ajansı Çinli balıkçıları, Luzon’un batı kıyısındaki tartışmalı bir resif olan Scarborough Shoal’da avlanmak için siyanür kullanmakla suçladı

Hafta sonu Filipin Balıkçılık ve Su Kaynakları Bürosu (BFAR) sözcüsü Nazario Briguera basına yaptığı açıklamada Çinli balıkçıların Scarborough’da siyanür kullandıklarını ve bunu sadece balıkları canlı yakalamak için sersemletmek amacıyla yapmadıklarını söyledi.

Briguera, Çin’in Güney Çin Denizi balıkçılık filosunu, Filipinli balıkçı teknelerinin bölgede avlanmasını engellemek için çevreyi kasıtlı olarak tahrip etmek amacıyla bu yasadışı balıkçılık yöntemini seçmekle suçladı. Kurum henüz kapsamlı bir soruşturma yürütmemiş olsa da, zararın değerini yaklaşık 18 milyon dolar olarak açıkladı.

Filipin Sahil Güvenlik sözcüsü Binbaşı Jay Tarriela, pazar günü basına yaptığı açıklamada Çinli balıkçı gemilerinin siyanür yöntemini kullandığına dair henüz kesin bir kanıt bulunmadığını söyledi.

Çin devletine ait bir yayın organı olan Global Times suçlamayı reddetti ve pazartesi günü BFAR’ın Pekin’i asılsız bir şekilde karaladığını öne sürdü.

Maritime Executive

Bunu Paylaşın