Filipinler senatosunda ABD tepkisi

MDN Editör

Filipinler’de ABD krizi yaşanıyor. Filipinli Vali Manuel Mamba, ABD birliklerinin ülkedeki askerî üslerde konuşlanması için dört yeni lokasyonun belirlenmesine karşı çıktı.

Luzon adasının kuzey ucunda, Tayvan’a doğrudan bakan bir eyalet olan Cagayan Valisi Manuel Mamba, çarşamba günü senatoda yaptığı konuşmada yargı yetkisinin ABD ile yeni genişletilen ikili askerî anlaşma kapsamında seçildiğini, ancak bunun kendisine bildirilmediğini söyledi.

Başkan Ferdinand Marcos Jr.’ın kardeşi Senatör Imee Marcos başkanlığındaki Senato Dış İlişkiler Komitesi duruşmasında konuşan Mamba, “Lütfen bizim için kabul edilemez olan bu durumu bize dayatmaya çalışmayın” dedi. 

İlginizi çekebilir:

Çin’e yönelik stratejik yaklaşımlar: Filipinler ve NATO

Cagayan eyaletinin geçmişte büyük ölçekli ortak askerî eğitim tatbikatlarına ev sahipliği yaptığına değinen Mamba, Çin’in Tayvan’a saldırması halinde Amerikan birliklerinin oraya konuşlandırılması halinde eyaletinin doğrudan etkileneceğine dikkat çekti.

Mamba, konuşmasına şöyle devam etti,

“Filipinler’i herhangi bir düşmandan sopa ve taşlarla bile savunacağız”

“Uykusuz geceler geçireceğiz. (Lokasyon olarak Tayvan’a) En yakın biziz ve böyle bir durumda vuruluruz. Cagayan halkının refahını gözetiyoruz. Hiçbir ülkeye düşman olmak istemiyoruz, herhangi bir ülkeyi tehdit etmeye alışmak da istemiyoruz. Filipinler’i herhangi bir düşmandan sopa ve taşlarla bile savunacağız, ancak bize ait olmayan bir savaşa yem olmayacağız”

“Bölgesel gerilimlere yönelik çözümler, iki süper güç arasındaki bu güç gösterisine dahil olmayan bizler için olumsuz sonuçlanacaktır. Cagayan‘da olmasını istediğimiz tek askerî güç Filipinler Silahlı Kuvvetleri mensuplarıdır”

ABD’nin burada üs kurmasıyla ilgili yaşanan gerginliğin kaynağı, Çin’in önümüzdeki birkaç yıl içinde Tayvan’a saldırma ihtimali. Geçtiğimiz günlerde bir ABD’li general, savaşın 2025’te patlak verebileceğini ifade etmişti.

Tayvan’ın Çin tarafından olası işgali gündemde

Washington’a sunulan yeni üsler, 2014 yılında Ziyaret Kuvvetleri Anlaşmasına ek olarak imzalanan Gelişmiş Savunma İşbirliği Anlaşması kapsamına giriyor. 1999’da imzalanan VFA, ABD ile Filipinler arasında büyük ölçekli ortak askerî tatbikatlar için yasal koruma sağlayan ikili bir anlaşma.

Analistler, ABD’nin Filipinler’de daha fazla askerî tesise erişmesine izin verilme nedeninin, Tayvan’ın Çin tarafından olası bir işgaline hazırlık olduğunu söylemişlerdi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.


Bunu Paylaşın